Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Andrea Villa
Hévíz, Zala megye
Családias Apartman Villánk a Balaton nyugati részén, a világ hírű ...

Göcsej-gyöngye vendégház
Falusi szállás
Kustánszeg, Zala megye
A vendégház Zalaegerszegtől 25 km-re Göcsej egyik legnyugodtabb legcsendesebb, ...

Fehér Rózsa Apartman
Cserszegtomaj, Zala megye
Cserszegtomaj kertvárosi jellege miatt kedvelt. A környéken minden megtalálható, ...


Zalatárnok
Zala megye

Zalatárnok a 75-ös főút mellett, félúton Bak és Nova között fekszik, nagyjából Zala megye közepén, a Göcsejben. A 771 lelkes települést három részre tagolja a Szigeti patak és a Bérci patak, kialakítva ezzel a többutcás szerkezetét. Külterületként az anyaközséghez tartozik több kisebb major.
Zalatárnok első említése 1408-ból való. Birtokosai ekkor a Bothkák voltak. A 16. században feltételezhetően egy komolyabb egyházi létesítmény, kolostor, is működött az 1572-ben mezővárosi jogokat szerzett településen, amely birtokosai közt ekkor már a Bánffy család is feltűnt.
1576-ban a törökök óriási pusztítást hajtottak végre Tárnokon, így szinte teljesen elnéptelenedett. A 17. század elején Bothka Ferenc török fogságba esett, és kiváltására a zalatárnoki birtokot Nádasdy Ferencnek adták el. 1737-től birtokosok a Deákok is a településen, akik nagyban hozzájárultak Zalatárnok gazdasági gyarapodásához. 1754-ben új temploma épült, és önálló plébániát is kapott. A faluban sok nemesi család élt, de a jobbágyok mellett zsidó kereskedők is laktak. A 19. század során a Széchenyi és a Patai család majorságot hozott létre a falu határában.
A településen nevelkedett maga Deák Ferenc is, akinek édesanyja, Sibrik Erzsébet, belehalt a szülésbe. A gyászoló apa újszülött gyermekét rögvest az itt élő rokonhoz, Deák Józsefhez adta. Deák csak édesapja halálát követően 1808-ban került vissza családjához, az árván maradt testvérekhez Kehidára.
A település mezőgazdasági jellege a 20. században is megmaradt. És mivel mind Zalaegerszeg, mind Lenti elég messze található a falutól, sok iparban dolgozó az elköltözést választották az ingázás helyett. Így mára a falu lakossága lecsökkent, és kedvezőtlen utcaszerkezete miatt az infrastrukturális fejlesztések is lassan mentek végbe.
Zalatárnok nevezetességei az 500 éves római katolikus templom, melynek bejáratánál a világháborúk helyi áldozatainak tablója található, a falu közepén lévő látványtó a körülötte elhelyezkedő szoborparkkal és a szőlőhegyi kápolna. Szobrokkal adózik a község híres szülöttei emléke előtt. A templom alatti kriptában nyugszanak Deák Ferencnek, a "haza bölcsének" ősei.


Forrás: www.valicka.hu/zalatarnokVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden