Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Göcsej-gyöngye vendégház
Falusi szállás
Kustánszeg, Zala megye
A vendégház Zalaegerszegtől 25 km-re Göcsej egyik legnyugodtabb legcsendesebb, ...

Andrea Villa
Hévíz, Zala megye
Családias Apartman Villánk a Balaton nyugati részén, a világ hírű ...

Fehér Rózsa Apartman
Cserszegtomaj, Zala megye
Cserszegtomaj kertvárosi jellege miatt kedvelt. A környéken minden megtalálható, ...


Szentgyörgyvölgy
Zala megye

A falu Vas és Zala megye határán, az Őrség, Göcsej és Hetés tájegységek találkozásánál fekszik. Szelíd síkság, és felfedezésre hívó dombok, erdők váltakoznak itt. Vize, a Szentgyörgyvölgyi-patak, tiszta, jó minőségű, több védett halfajta és rovar is előfordul itt. Határa a Szentgyörgyvölgyi Tájvédelmi Körzethez tartozik, melyet 1976-ban hoztak létre az itt található ritka növények és növénytársulások védelmére, illetve az országban egyedülállóan itt található szálaló erdőgazdálkodás megtartására. Szeres településszerkezet jellemzi a települést. Szerei: Cséplak, Asszonyfa, Kógyár, Kisszeg, Tiborszeg, Domjánszeg, Cilinkó.
A terület éghajlatát jellemzően befolyásolja a közeli Alpok: sok a csapadék, a klíma kiegyenlített, ám a borús napok száma több mint az országos átlag. Szentgyörgyvölgytől néhány kilométer Szlovénia, akár gyalog is át lehet sétálni, de háromnegyed órán belül gépkocsival elérhető a horvát és az osztrák határ is.
A Kerka-patak környéke már az őskorban is jó körülményeket biztosított a megtelepedésre. Szentgyörgyvölgy határában kilenc lelőhelyet találtak a régészek: egy újkőkori, egy rézkori, egy római kori és hat középkori leletanyag került elő.
Katolikus templomát Szent György tiszteletére építették, a falu középkori temploma helyére. A korai templomot a hagyomány 1202-ből származtatja. Az iratok tanúsága szerint a régi templom alapjait és falainak egy részét a 18. századi átépítésekkor (1777-1807) felhasználták a mai épülethez. A késő barokk templom a település szélén, szabadon áll. Déli homlokzatán torony emelkedik, belseje egyhajós, szegmentíves szentélyzáródású. A szentély nyugati oldalához emeletes, sekrestye-oratórium kapcsolódik.
Református temploma, ezen a tájon ritkaságnak számító kazettás mennyezettel; 1787-ben épült. A szentgyörgyvölgyi reformátusok ideiglenesen már 1762-ben sárfalú imaházat építettek. Hamarosan azonban megkezdődött a téglatemplom építésének az előkészítése is. 1787-ben állt a templom, torony nélkül. Tornyát 1792-93-ban emelték fel. A templom népi barokk stílus jegyeit hordozza magán. A falak és a torony megépülésével elfogyott az eklézsia pénze és sok év telt el addig, míg a belső berendezést, mennyezetet a mai formájában elkészíthették. A templomot 2000-ben újították fel.
A településen meglátogatható Csótár Rezső fazekas műhelye és bemutatóterme. Itt betekintés nyerhetünk a fazekas munka különböző folyamatiba és vásárolhatunk is a díjnyertes alkotásokból.


Forrás: www.szentgyorgyvolgy.huSzentgyörgyvölgy Vendégház Őrség
Falusi szállás
Szentgyörgyvölgy, Zala megye

Szentgyörgyvölgy Vendégház Őrség
Max. férőhely: 10 fő
Ár: 2300 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden