Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Göcsej-gyöngye vendégház
Falusi szállás
Kustánszeg, Zala megye
A vendégház Zalaegerszegtől 25 km-re Göcsej egyik legnyugodtabb legcsendesebb, ...

Fehér Rózsa Apartman
Cserszegtomaj, Zala megye
Cserszegtomaj kertvárosi jellege miatt kedvelt. A környéken minden megtalálható, ...

Andrea Villa
Hévíz, Zala megye
Családias Apartman Villánk a Balaton nyugati részén, a világ hírű ...


Kustánszeg
Zala megye

Kustánszeg Zala megye északnyugati részén fekvő község. A település Zalaegerszegtől mintegy 20 kilométer távolságra, a Göcsej dombjai közt helyezkedik el. Közúton Becsvölgyén és Csonkahegyháton kapcsolódik a Göcsejt átszelő Zalaegerszeg - Teskánd - Csesztreg útvonalra. Közvetlen autóbusz-összeköttetésben áll Zalaegerszeggel és Becsvölgyével. Kustánszeg egy külső községrésze, Parasza, a településközponttól két kilométerre délnyugatra található, aszfaltozott úton elérhető.
Korábban három település volt a helyén: Tompa, Gyertyánág és Szentivánnemesi. A török portyázások következtében azonban a lakosság a mai falu helyére menekült. A kialakuló új település ekkor még Becsvölgye része volt, önálló településként először 1542-ben említik Kustánosháza néven, utalva a falu egyik jelentős nemesi családjára, a Kustánokra. Kustánszeg név 1769 óta használatos. A település a 17. században a néhány török portyázás ellenére gyarapodott is, mivel a római katolikus Göcsejben kálvinista község tudott maradni. A kezdetben a szabad ég alatt tartott istentiszteletek után 1700-ban épült első temploma fából, majd 1803 és 1813 között pedig a mai is álló református temploma, amely 1826-ra már anyatemplommá alakult. Ekkor mintegy négyszáz fő élt a településen, többségében református.
1894-ben egyesítették Kislengyellel, amely 1905-ben külön vált, és hozzácsatolták Vargaszeget és Paraszát. Az 1930-as években a lakosságszám mintegy ezer fő volt, mind katolikusok, mind reformátusok, de evangélikusok és izraeliták is éltek itt. Az ekkor kiépülő bekötőút és a létrejövő autóbusz-összeköttetés Zalaegerszeggel növelte az életszínvonalat, illetve a későbbiekben lehetőséget biztosított a lakosság iparban való elhelyezkedéséhez.
A faluban ekkor alapvető infrastrukturális fejlesztések történtek, kiépült az ivóvízhálózat, járdák készültek, majd 1991-ben a kábeltelevízió is kiépült. Az 1990-es évek közepétől pedig a turizmus is megjelent Kustánszegen, ahol a környező táj szépsége és vadállománya jelentős vonzerőként szerepel. A falu vonzerejét tovább növelte a nyolcvanas években megépített 14 hektáros mesterséges tó. Egyik legszebb fekvésű zalai falu református templomától tekinthetünk le erre a tóra, mely a 80-as évek vége óta a horgászok paradicsoma. Köré az évek során üdülőtelep épült: kemping, ifjúsági tábor és magánszálláshelyek várják az ide látogató turistákat.
A természet közelsége, a kirándulási lehetőségek, Zalaegerszeg közelsége, másik oldalról, pedig a közeli Lenti termálfürdő jó lehetőség a település turisztikai célponttá válásához.


Forrás: www.wikipedia.hu, www.gocsej.celocin.hu (a link erre mutat)Göcsej-gyöngye vendégház
Falusi szállás
Kustánszeg, Zala megye

Göcsej-gyöngye vendégház
Max. férőhely: 10 fő
Ár: 4000 Ft/főtől

Göcsej-szíve Vendégház
Falusi szállás
Kustánszeg, Zala megye

Göcsej-szíve Vendégház
Max. férőhely: 10 fő
Ár: 3200 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden