Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Andrea Villa
Hévíz, Zala megye
Családias Apartman Villánk a Balaton nyugati részén, a világ hírű ...

Fehér Rózsa Apartman
Cserszegtomaj, Zala megye
Cserszegtomaj kertvárosi jellege miatt kedvelt. A környéken minden megtalálható, ...

Göcsej-gyöngye vendégház
Falusi szállás
Kustánszeg, Zala megye
A vendégház Zalaegerszegtől 25 km-re Göcsej egyik legnyugodtabb legcsendesebb, ...


Kehidakustány
Zala megye

Kehidakustány település három, valamikor önálló falucskából Kehida, Kustány és Barátsziget községekből alakult.

A falu körül meglévő források, friss patakok a Zala folyó, az erdők és a rétek, mindezen kiváló természeti adottságok már évezredek óta vonzotta az embereket. A legkorábbi településnyomok a Bronzkor végéről, Krisztus előtt XIV-VIII. századból származnak, Barátsziget területéről, míg a Krisztus előtt IV.-III. században a kelták birtokolták e területet.

Kehida
Kehida első írásos emléke 1232-ből származik: Zala megye nemesei összegyűltek és tanácskozásuk eredményeként "in ponte Ketud" azaz "Ketud hidában" kelt levéllel fordulnak a királyhoz.

Kehida községrész a XIII. század végéig a Koppányi család birtoka, majd Kőszegi Miklós nádor elfoglalta. Tőle 1319-ben Károly Róbert elkobozza és a Kanizsai család alapítójának adja. A Kanizsaiak az urak egészen 1523-ig, amikor is a falut Kanizsai László, a családjának tett szolgálataiért odaadományozza Háshágyi Dénesnek. A török idők a Háshágyiakra nagy feladatot róttak. A vidéki, nehezen védhető udvarházat várrá kellett erősíteni, ezért az épületet árkokkal, falakkal, sáncokkal vették körül. A vár 1554-ben már állt, a törökök 1588-ban lerombolták.

A törökök pusztítását követően a falu szinte teljesen elnéptelenedik.

A falu neve 1757-től fogva összefonódik a Deák családdal, különösen Deák Ferencnek a nevével, aki 1808-1854-ig volt a falu lakója, később földesura. Deák Ferenc a magyar országgyűlés ellenzéki vezére, az első független magyar kormány igazságügy minisztere volt, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása utáni passzív ellenállás vezéralakja.

Kustány
Kustány községrész első írásos említésével 1181-es oklevélben találkozhatunk, Kustány (Custan) fia Ambrus nevével. A falu részben királyi, részben nemesi birtok. A XV. században több falura oszlik, különböző birtokosokkal. A községet ezután más-más nemesek birtokolták, több nemesi kúria is állt a faluban. Alsókustányban az erdő mellett faszénégető és téglaégető hely volt. A tevékenységre a terültnek máig fennmaradt Téglaszéni gödör elnevezés utal. Ezen égető biztosította az uradalmaknak és majorságaiknak épületanyagát. A községrész önállóságát 1977-ben Kehidával történt település összevonással veszítette el.

Barátsziget
Barátsziget önálló település volt Kehidától északra, az örvényesi Pálos rend birtoka, ahol a Zala folyón malmot működtettek. A malmot az 1630-as évek végéig a Hagymássy család üzemeltette, mely kezdetben négy, majd kétkerékre járó malom volt. A településrészt 1939-ben egyesítették Kehidával.

A falu a jelenben.
Az 1970-es évek végén a településen megszűnt az oly sok embernek munkát adó mezőgazdasági szakiskola és állami gazdaság. Sokan elvándoroltak városra, vagy ingáztak a napi megélhetésért. A másik nagy munkaadó a termelőszövetkezet az 1990-es évek közepén szűnt meg, újabb munkanélküliséget zúdítva a falura. Reményt az l980-as évek elején lassan, majd az l990-es években fokozatosan kiépített termálfürdő, az ezzel járó munkalehetőségek jelentettek. A fürdő mai formáját a 2000-es évek elején, a magántőke bevonása után érte el, mely jelenleg is folyamatosan fejlődik. Elmondható, hogy a település egészére meghatározó hatást gyakorol. Új utcák nyílnak, sok az új és felújító építkezés. Úgy az állandó, mint az ideiglenes lakosaink száma az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik. Munkalehetőséget jelenleg már nem csak a fürdő, a helyi önkormányzat intézményei az iskola, óvoda, művelődési házak, vagy a megyei önkormányzat intézménye jelent, hanem a községen megtelepedő, a turizmushoz kapcsolódó különböző szolgáltatások bővülése is.


Forrás: www.kehidakustany.huBarbara Apartmanház
Falusi szállás
Kehidakustány, Zala megye

Barbara Apartmanház
Max. férőhely: 16 fő
Ár: 3000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden