Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Zsuzsanna Vendégház
Bakonyjákó, Veszprém megye
Bakonyjákó Veszprém megyében, a Bakony lábainál, Pápa-Veszprémet ...

Bakony Sonne Vendégház
Falusi szállás
Döbrönte, Veszprém megye
Döbrönte a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A takaros ...


Bakonyjákó
Veszprém megye

Pápától délkeletre, az Észak-Bakony nyugati részén elterülő fennsíkon települt, több mint 700 fős falu. Elnevezése a Ják, Jákob keresztnévből származik.

Gazdag régészeti lelőhely, őskori, római kori és Árpád kori leletek is előkerültek itt. Az első írásos adatok 1351-ben említik a döbröntei várhoz tartozó Hymfi-birtokot, mint Jakó telke nevű vadásztelepülést. 1545-1750 között, a török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett e terület.

1751-ben a Vajda család határozta el betelepítését. Német ajkú, favágással, sertéstartással és juhtenyésztéssel foglalkozó zsellércsaládok költöztek ide. Svájcból és Csehországból érkeztek telepesek, majd fokozatosan magyar családok is letelepedtek. A lakosság 1806-ban elérte az 1000 főt. A XX. század első évtizedeiben az amerikai, 1940-ben pedig a németországi kivándorlás csökkentette a lélekszámot.

A község látványos fejlődése a rendszerváltás óta figyelhető meg igazán. Jelenleg minden mai kornak megfelelő infrastruktúrával rendelkezik (út, víz, villany, gáz, csatorna, telefon). Bakonyjákó a Pápakörnyéki Községi Önkormányzatok Szövetségének a tagja, illetve másik 48 önkormányzattal közösen alkotja a Pápai Többcélú Kistérségi Társulást. Ezen szerveződés keretén belül megvalósuló széleskörű összefogás nagymértékben hozzájárul községünk fejlődéséhez. Településünk 2004. január 1-tõl Németbánya és Farkasgyepű községekkel körjegyzőséget hozott létre.

Turizmus

A késő barokk stílusú templomot a Somogyi család építette (1806-1811). A templom értékes kincse a Szent kereszt ereklye, ennek hitelességét VI. Pius pápa és II. József császár által aláírt okirat tanúsítja. A templom előtt szép fafaragású kvalitásos Szentháromság-szobor áll. A községben található még egy szűrmúzeum, mely egy népi hagyományt elevenít fel, ezen mesterség megtestesítője Vitéz Zalai Károly.
A falu ideális kiindulópontja a bakonyi gyalogos és kerékpár túráknak. A faluban lovaglási, túralovaglási, hintózási, kocsikázási lehetőség adott. Ezen kívül falusi vendéglátóhelyek várják az ide érkező vendégeket.


Forrás: www.bakonyjako.huZsuzsanna Vendégház
Bakonyjákó, Veszprém megye

Zsuzsanna Vendégház
Max. férőhely: 11 fő
Ár: 4000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden