Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Bakony Sonne Vendégház
Falusi szállás
Döbrönte, Veszprém megye
Döbrönte a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A takaros ...

Zsuzsanna Vendégház
Bakonyjákó, Veszprém megye
Bakonyjákó Veszprém megyében, a Bakony lábainál, Pápa-Veszprémet ...


Pápakovácsi
Veszprém megye

Pápakovácsi község Veszprém megye északi részén fekszik, Pápától 9 km-re délre, Veszprémtől 48 km-re északnyugatra található. Pápakovácsi a Bakony északnyugati nyúlványain, a Séd patak völgyében helyezkedik el, amely egyúttal a Bakony és a Kisalföld találkozási vonalát is jelenti. A homokos, területen extenzív mezőgazdasági területek találhatók. A települést a szántóföldek, délre pedig ezek mellett erdők, füves, fás legelők és szőlők jellemzik.

A településen vasúti vonal nem halad át. Legközelebbi megállóhely Pápán található, azonban könnyen megközelíthető közúton a 8-as, majd a 83-as úton Tapolcafő irányában.

A falu története a XIV. századra nyúlik vissza, először 1352-ben említi oklevél, a Kovácsi család tulajdonaként. A XVII. században a Somogyi családé lett, ők emeltették a nevüket viselő kastélyt. A Somogyi-kastélyt a XVII. században barokk stílusban építették, de 1816-ban klasszicista stílusúvá építtették át. A település egy részét később az Esterházyak is birtokolták. Érdekessége, hogy Táncsics Mihály gannai tanítóskodása idején ebbe a faluba járt részesaratónak, legalábbis ezt írja önéletrajzában.

A falu lakossága többségében római katolikus, bár a XVI. században az itt élőket Török Bálint erőszakkal áttérítette protestánsnak. Ezért a plébániát 1749-ben szervezték újjá. A Pápakovácsihoz tartozó Attyapusztát 1488-ban említik először, majd 50 év múlva már alig van lakója. 1945-ben a karmeliták kápolnát és remeteséget építettek itt, de később el kellett hagyniuk a vidéket, ám a közelmúltban a szerzetesrend visszatelepült.

Pápakovácsi területén számos szépen karbantartott porta, felújított parasztház, illetve új lakóépület található. Az erdővel övezett autentikus környezet egyaránt kedvez a nyugodt pihenést és az aktív kikapcsolódást kedvelők számára. Ezt az adottságot kihasználva a környéken többen is foglalkoznak falusi vendéglátással.

A település Fő utcájában áll a Szent Anna római katolikus templom, mely a falu egyik műemléke. Az épület késő klasszicista stílusban épült 1787-93 között. A templomot Esterházy Károly építtette, és a Somogyi család restauráltatta 1882-ben, a plébániaházzal együtt. A templomban látható a Medgyesi Somogyi gróf és Regéczi Bresenheim hercegnő címere. A Karmelhegyi Boldogasszony tiszteletére július harmadik vasárnapján rendeznek búcsút.

További műemlékek: Nepomuki Szt. János szobor, Szt. Vendel szobor.


Forrás: www.papakovacsi.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden