Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Zsuzsanna Vendégház
Bakonyjákó, Veszprém megye
Bakonyjákó Veszprém megyében, a Bakony lábainál, Pápa-Veszprémet ...

Bakony Sonne Vendégház
Falusi szállás
Döbrönte, Veszprém megye
Döbrönte a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A takaros ...


Bakonybél
Veszprém megye

Az 1600 lélekszámú község Veszprém megyében, az Északi-Bakony közepén 250-300 m tengerszint feletti magasságban, a községről elnevezett medencében, a Gerence völgyében fekszik. A Bakony egyik kedvelt, természeti szépségben és történelmi múltban gazdag üdülő- és kirándulóközpontja.

Mivel a terület rendkívül tagolt, ezért a Bakony legszebb kirándulóhelyeinek egyike. A medence legalacsonyabb pontja 270 m tengerszint feletti magasságú, s ezt övezik még a község határában lévő: Nagy-Somhegy (649 m), s távolabb a Kőris-hegy (709 m), a Kék-hegy (661 m), a Pápavár (531 m), a Középső-Hajag (646 m), a Gát-hegy (494 m), a Tönkölös-hegy (515 m) és olyan sziklás ormok, mint a Kertes-kő, az Odvas-kő, a Hegyes-kő, mindegyik 400 m körüli magassággal. E változatos felszín következménye, hogy a táj útjai (a közutak és a kirándulóutak egyaránt) rendkívül kanyargósak, emelkedőkkel, lejtőkkel tagoltak. Csodálatos, amint rövid útszakaszok után mindig más-más tájrészlet tűnik fel.

A lehulló, néha a 900 mm-t is meghaladó éves csapadék többsége a jó vízáteresztő mészkőrétegen átjutva, a mélyben karsztvízként marad meg. A Gerence, amely az Aklipuszta környéki forrásokból ered, gyűjti össze a kisebb patakok vízét. Ezeket számos 'kút' megjelölésű forrás táplálja, amelyek úgynevezett foglalt források, vagyis a környék lakosainak, mezei, erdei munkásainak, s állataiknak egykor állandó víznyerő helyei voltak. A karsztosodásra hajlamos mészkőben barlangok alakultak ki, bár ezek a kisebbek közé tartoznak. Ezek közül a legszebb, a már a Xl. századi oklevélben is szereplő Odvaskő-barlang.

A szabad természetben történő ismerkedést szolgálja a ,,Boroszlán" tanösvénynek elnevezett körút, amely a község északi végétől az alig két km-re lévő autóparkolóból, a Gerence-patak szurdok völgyének 240 m-es szintjétől indul, s 510 m magasságig tart. Az út hossza 7 km, de létezik egy rövidebb változata is, mely 2 km.

Végül 1896-ból, az Osztrák-magyar monarchia írásban és képekben-ből egy idézet: Bakonybél talán a legrejtettebb helye az országnak. télen az ide vezető utakat gyakran annyira ellepi a hó, hogy a zárda és a mellette levő kis falu hetekig, sőt hónapokig tökéletesen el van zárva a világtól.


Forrás: www.bakonybel.huFőnix Vendégház
Falusi szállás
Bakonybél, Veszprém megye

Főnix Vendégház
Max. férőhely: 11 fő
Ár: 1800 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden