Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Mákfa Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
Vendégházunk egy több, mint száz éves parasztház, amelyet igényesen ...

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
A vasi hegyhát és a zalai dombok között fekszik Nagymákfa, ez a dimbes-dombos, ...


Gersekarát
Vas megye

Gersekarát, Vas megye ősi központjától, Vasvártól mintegy 12 km-re, Zala és Vas megye határán lévő 800 lakosú község. Az erősen tagolt domborzatú, erdőkkel és szőlőhegyekkel borított táj, az erdők vadgazdagsága, a település határában lévő 33 hektáros tó és mindezek háborítatlan nyugalma kellemes környezetet kínál a pihenni vágyóknak. A természeti harmóniát szerencsés módon tölti meg tartalommal a helybeliek által ma is ápolt népi kultúra, melynek múltjában az építészeti emlékek, haranglábak, védett pincesorok, jelenében az élő szőlő- és borkultúra, a helyi gasztronómia és a hagyományos népművészeti és kulturális programok nyújtanak bepillantást.
Gersekarát Gerse és Karátföld egyesítésével jött létre, Gerse első okleveles említése 1272-ből származik, Karátföldé pedig 1313-ból. A hegyháti település népessége 1870-től 1949-ig folyamatosan és egyenletesen nőtt, a csúcsot a II. világháború után érte el 1563 fővel. Azóta viszont népességszáma csaknem a felére esett vissza 1990-ig. Mindez döntően az elvándorlásnak köszönhető, ami az 1960-as évtizedben volt a legerőteljesebb. A 80-as években a község fogyása lefékeződött és lakosságszáma csak kisebb mértékben csökkent.
Gersekarát turisztikai értékek tekintetében a Vasvári kistérség egyik legjobb adottságokkal bíró települése. A falu határában lévő 33 hektáros Olimpia tó, valamint két előtározója kedvelt kirándulóhely, horgászparadicsom. A tó vize fürdésre és vízisportok űzésére is alkalmas, szépen gondozott partján strandolásra és kempingezésre is lehetőség van. Jelzett túra útvonal is áthalad a településen. Kemping, panzió, vegyesboltok, vendéglátóhelyek, falusi vendégházak, a tóparton büfék szolgálják az idelátogató turisták ellátását és kényelmét.
A település központjában egy tölgyes erdő ölelésében található az úgynevezett Fias-tó, mely egy természetes tó, gazdag növény- és állatvilággal. Ettől nem messze ered a Csengő patak, mely a két falurész dombjainak völgyében folyva táplálja a Csengő - előtározót, az pedig a nagy víztározót. A patak két partját jellegzetes fák, bokrok borítják.
A tavat körülvevő tölgyes egy részében van kialakítva a község millenniumi parkja. A parkban a község templomának a jelképe a Szent kereszt, államalapító Szent István, felesége, Gizella és fia Imre herceg, Árpádházi Szent Erzsébet, gróf Batthyány Lajos, az aradi vértanúk kopjafái, a Szomorú anya című emlékmű, illetve Mátyás király és az Igazmondó juhász szobrai láthatók.


Forrás: www.gersekarat.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden