Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
A vasi hegyhát és a zalai dombok között fekszik Nagymákfa, ez a dimbes-dombos, ...

Mákfa Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
Vendégházunk egy több, mint száz éves parasztház, amelyet igényesen ...


Nagyrákos
Vas megye

A község az Őrségi Nemzeti Park területén elhelyezkedő egykori mezőváros Őriszentpétertől 3 km-re délkeletre, Zalalövőtől 10 km-re nyugatra fekszik a Zala-folyó mellett. Jellegzetes őrségi szeres település. Vasúton a Bajánsenye-Zalaegerszeg-Ukk-Boba vasútvonalon közelíthető meg, helyben vasúti megállója van.
Írott forrásban 1204-ben említik először. Neve arra utal, hogy a mellette folyó patakban sok volt a rák. A szentgotthárdi ciszterci apátság birtoka volt. 1404-ben Nagyrákos, melyet Egyházasrákosnak is neveztek már mezőváros volt vámszedési joggal. Lakóinak egy részét határőrzésre kötelezték, később nemesi rangot kaptak, belőlük alakult ki a Nemesszer lakossága.
1910-ben 533 magyar lakosa volt. 1980-ban megszűnt az őrségi vasútvonal. Majd a 2000-ben átadott Bajánsenye-Zalaegerszeg-Ukk-Boba vasútvonal újra a vérkeringésbe kapcsolta a települést. A községben új vasúti megálló létesült, egy 375 m hosszú vasúti alagút és a 1400 m-es - nívódíjas - völgyhíd között.
Nagyrákos ma 349 lelkes község. Református és katolikus temploma van, a református templomban hangversenyorgonát építettek. Kultúrház, sportpálya, játszótér, vegyesbolt, italbolt, fazekasműhely és csárda szolgálja ki a helybéliek és az ideérkezők igényeit. Érdeklődést kiváltó műszaki létesítmény a magyar-szlovén vasútvonalon a Zala völgyében épült - Európa hírű - 1400 m hosszú völgyhíd, illetve az állomásról látható alagút. Érdekes látnivalót nyújtanak a magas fák koronái között haladó vonatok. A helyi vasútállomásról a szomszédos Szlovéniába is könnyen átutazhatunk. Autóbuszos járatok is biztosítják a környékbeli közlekedést. A faluban megtalálhatók a régi paraszti gazdálkodás eszközei, megtekinthető a kisparcellás növénytermesztés, nyitott portákban látható az állattartás, a fejés, kellemes időtöltést nyújthat a sétakocsikázás, a vadászat, a környékbeli településekre való kirándulás, különböző mesterségek megtekintése.
Nagyrákoson régi hagyománya van a vendégfogadásnak, több korszerű, de a hagyományos népi építkezés jeleit magán viselő vendégház egész éven át várja a felüdülni és pihenni vágyókat.


Forrás: www.wikipedia.orgVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden