Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
A vasi hegyhát és a zalai dombok között fekszik Nagymákfa, ez a dimbes-dombos, ...

Mákfa Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
Vendégházunk egy több, mint száz éves parasztház, amelyet igényesen ...


Szalafő
Vas megye

Szalafő a történelmi Őrség egyik legnagyobb települése, Vas megye délnyugati sarkában. Közvetlenül határos Szlovéniával, közel az osztrák határhoz.
Szalafő hét halmon épült, ún. "szeres település", mindegyik dombján egy-egy „szer” fekszik: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer illetve Pityerszer. A falu őrzi a honfoglalás kori településszerkezetet. Nevét a határában eredő Zala folyóról kapta.
Négyszáz éven keresztül a határvédelmi rendszer fontos részét képezte a település és környéke. A 13. században azonban a kővárrendszer kiépülését követően a gyepürendszer elveszítette hadászati jelentőségét, így a község lakóinak is más megélhetés után kellett nézniük.
A török hódoltság alatt is nehéz időket éltek a helybéliek, mivel a remélt biztonság érdekében a kettős adózás terhét választották. A kivetett adók évről évre növekedtek, így a lakosság megtagadta a fizetést, minek következtében a törökök 1637-ben feldúlták a falut, sok embert megöltek, még többet fogságba ejtettek.
A szalafőiek a török kiűzését követően jobbágysorba kényszerültek, egészen az 1848-49-es szabadságharcig. A kiegyezést követően nyílt lehetősége a lakosoknak saját kezükbe venni településük irányítását.
A szocializmus idején élénk kulturális élet jellemezte a községet, kultúrotthon, iskola, óvoda épült, moziba, könyvtárba jártak az itt élők. Korszerűsítették a közutakat és a vendéglőt.
Szalafő 1978-tól országos jelentőségű természetvédelmi terület, az akkor létrehozott Őrségi Tájvédelmi Körzet része. 2002-ben Nemzeti Parkká nyilvánítják. A terület jelentősége nemcsak táji, természeti értékeiben rejlik, hanem az itt élő emberek életmódjában, környezethez fűződő viszonyában is. Hol is találhatnánk jobb lehetőséget a falusi turizmus kialakulásához, elerjedéséhez!
Több értékes legelő is található Szalafőn, melyek gazdag élővilágnak adnak otthont. A sok csapadéknak és a magas páratartalomnak köszönhetően az erdők alja különféle gombákban rendkívül gazdag, melyeket az itt élők örömmel gyűjtenek, egy részét szárítva tartósítják. A jól ismert gombafajok mellett igazi ritkaságok, az Alpokra jellemző nedű- és csigagombák is előfordulnak itt.
Az Őrség, így Szalafő is kedvelt kirándulóhely, tavasztól őszig sokan látogatnak el ide. A község nevezetessége a Pityerszeri Skanzen, ahol eredeti helyén lehet megszemlélni azt, hogyan és milyen körülmények között éltek a maguk építette lakóházakban a szalafői gazdák, milyen bútorok, használati tárgyak, ruhaneműk jellemezték a múlt század eleji szalafői ember életét.
Szalafő és a környék idegenforgalmi szerepét egyre többen felismerik, és a falusiak is szívesen veszik ki részüket a vendégvárásból, igényes szálláshelyek kialakításával, íncsiklandó hagyományos étkeikkel és vendégszeretetükkel.


Forrás: www.szalafo.huZsúpfedeles Házikó
Falusi szállás
Szalafő, Vas megye

Zsúpfedeles Házikó
Max. férőhely: 5 fő
Ár: 5000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden