Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
A vasi hegyhát és a zalai dombok között fekszik Nagymákfa, ez a dimbes-dombos, ...

Mákfa Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
Vendégházunk egy több, mint száz éves parasztház, amelyet igényesen ...


Őriszentpéter
Vas megye

A település az Őrség dombjain terül el, nyugat - keleti irányban végigfolyik a városon a Zala folyó, amely innen mintegy 10 kilométerre ered. A város (mint általában az Őrség települései) szeres elrendezésű, kilenc szerből áll. A központi magot a Zala folyó déli partján lévő Városszer és Baksaszer, valamint az északi oldalon fekvő Alszer adja.

A település közelében fut a Boba - Zalaegerszeg - Őrihodos nemzetközi fő vasútvonal, így a településen egy vasútállomás is működik. Őriszentpéter ezáltal rendszeres összeköttetésben van Zalaegerszeggel, Zalalövővel és Őrihodossal.

Őriszentpéter első említése 1280-ból való. Lakói szabad, határőrzéssel foglalkozó emberek voltak. A temploma is ekkortájt épült. A törökök többször portyáztak a területen, hadisarcot szedtek, ám nem adóztatták az itt élőket. A török időkben lett a római katolikus templomból is református.

A 17. században a Batthyányiak kezére került a terület, és az addig szabad lakosságnak kötelessége lett az adózás és a robot, ami - ismerve a föld rendkívül rossz termőképességét - alaposan megviselte az itteniek életét.

Habár Őriszentpéter vezető szerepe a környék települései között megmaradt - 1783-tól már anyaegyház -, az életszínvonal csak nagyon lassan javult. Kisebb változást csak a Körmend és Muraszombat közötti vasútvonal megépítése hozott a településnek. A 20. században továbbra is elmaradott település volt, és a helyzeten a Zalalövő - Bajánsenye vasúti szakasz megszűnése csak tovább rontott. Komoly fordulatot csak az 1990-es évek hoztak, amikor is a Vasfüggöny lebomlásával óriási piac (osztrákok és szlovének) nyílt a környéken a turizmusnak. Ekkor rohamléptekben indult meg az addig elzárt vidék infrastrukturális és turisztikai kiépülése. Mára a környék vadregényességével és csendességével a falusi- és zöld turizmus egyik kedvelt területe lett. Nagy jelentőséggel bírt a település életében a 2000. december megnyitott Zalalövő - Őrihodos vasútvonal, amely megkönnyíti a településre jutást mind Szlovéniából, Ausztriából, mind pedig Magyarország többi részéről.


Forrás: www.wikipedia.huGólyahír Vendégház
Őriszentpéter, Vas megye

Gólyahír Vendégház
Max. férőhely: 6 fő
Ár: 3000 Ft/főtől

Sziklakert Vendégház
Őriszentpéter, Vas megye

Sziklakert Vendégház
Max. férőhely: 12 fő
Ár: 3750 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden