Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Provincia Panzió Vendégház
Váralja, Tolna megye
Váralja csendes, tiszta levegőjű kis község a Keleti-Mecsekben, Tolna ...


Kaposszekcső
Tolna megye

A község a Dunántúl délkeleti részén, a Mecseket északról koszorúzó Baranya-Tolnai-dombság területén helyezkedik el. Szűkebb tájegységet tekintve a Baranya-csatorna völgye. Északi határvidéke a Kapos menti síkságra nyúlik. A termőréteg alatt lösz-, homok- és agyagos rétegek húzódnak, természetes vízfolyás nem halad át rajta. Délen a Sásdi-árok, Keleten a Baranya-csatorna határolja.

Régi neve Szekcso, a Kapos előnevet csak megkülönböztetésül kapta a hátárán folyó Kaposról. Levéltári anyagokban első említése Zekcheo néven fordul elő. A török defterek 1588-ban Kesznóczapapa néven említik. 1696-tól 1848-ig Szekcso és Szektso néven szerepel váltakozva a korabeli iratokban. A középkorban, 1460-ban Zecheot a pécsi püspökség falujaként tartják számon. A török uralom alatt az összeírások többször is említik kicsi faluként, pl. 1544-ben 5 házzal szerepel. Lakossága magyar. Határában volt a Dombai vagy Dombó család ma „Gólyavár”-ként ismert vára. A falu is Dombai Anna ivadékainak birtokában maradt egészen a XVII. század végéig. Később Nádasdy Ferencé lett, aki azt hűtlenség folytán elvesztette, majd Eszterházy Pál tulajdonába került. Még az 1799-es feljegyzések is egyértelműen magyar faluként említik, de késobb az 1833-as leírás már mint magyar-német községet tartja számon. A lakosság főleg mezőgazdaságból élt egészen a XX. század második feléig. A két világégés a falunak jelentős ember veszteséget okozott. A kitelepítések idején Zalából és a Felvidékről érkeztek magyarok a faluba. A lakosság többsége katolikus és evangélikus vallású, de élnek itt metodisták is. Kaposszekcső azon kevés település közé tartozik, ahol az elmúlt években nem csökkent a lélekszám, hanem nőtt. Köszönhető ez az elmúlt évek fejlesztéseinek, az Ipari Park kínálta munkalehetőségnek, mely jelentősen csökkentette a faluban a munkanélküliséget. A települése több mint 130 vállalkozás muködik.

Az utóbbi időben jelentősen növelték falu komfortosságát, az itt lakók korszerű infrastruktúrával rendelkező településen élhetnek. A községben a szennyvízcsatorna-hálózat (a rákötés 100%-os) és a gázvezetékrendszer elkészültével szinte valamennyi vonalas infrastruktúra kiépült. Korszerűbb lett a közvilágítás, megkezdődött egy egységes falukép kialakítása, kerékpárút épült a két településrész között, de nem maradt el a közintézmények felújítása sem. A kommunális hulladék szállítása megoldott. Az iskolához tartozik az óvoda is, de a folyamatosan növekvő gyermeklétszám az intézmény bővítését teszi szükségessé.

Jelentős fejlődést hozott a település életébe a most épült közösségi ház. (Eddig a faluban kultúrház sem volt.) A közösségi házban kapnak helyet a falu rendezvényei, a civilszervezetek, a különbözo szakkörök, egyesületek. Az élénk társadalmi életu helységben Kaposszekcsői Körkép néven helyi újság is megjelenik. A sportolási lehetoségeket a falu apraja-nagyja a sportcsarnokban, illetve a sportpályán használhatja ki. A faluban idegenforgalmi látványosság nincs, de az átutazó elé egy rendezett, folyamatosan fejlődő, szépülő település képe tárul.


Forrás: Dombóvár KistérségVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Mindenwww.gordisaiszovetkezet.hu/