Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Provincia Panzió Vendégház
Váralja, Tolna megye
Váralja csendes, tiszta levegőjű kis község a Keleti-Mecsekben, Tolna ...


Szekszárd
Tolna megye

Szekszárd Tolna megye székhelye. Népességét tekintve az ország legkisebb megyeszékhelye. 1994. október 30-tól megyei jogú város. Közúton a 6-os és 56-os úton, valamint az M6-os autópályán közelíthető meg, de a Budapest-Baja vasútvonal is érinti a várost. A Szekszárd és környéke domborzata igen változatos, mivel épp a Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál terül el. Borváros, kb. 4500 pince található a városban.
Szekszárdot 1015-ben említik először írásos dokumentumok. Neve egyes feltevések szerint I. Béla királyra utal, aki barna bőrű és kopasz volt (régi magyar nyelven: szög és szár, 1903 óta írják Szegszárd helyett Szekszárdnak. ) 1061-ben ő alapította a bencés apátságot, itt is temették el. Mátyás király korában Szekszárd a király elleni összeesküvést szövő Vitéz János birtoka volt, várát ezért lerombolták. 1485-ben Szekszárd már mezőváros volt, évente öt vásárt tartott.
A város 1543-ban került török kézre, és a budai vilajeten belül itt alakították ki az egyik szandzsák központját. A török időkben a város sokat szenvedett, kolostora elpusztult. A Rákóczi-szabadságharc idején itt fogták el Béri Balogh Ádámot.
A 18. században Szekszárd megyeszékhellyé vált, céhek alakultak, az apátságot megszüntették és a város címert kapott. 1794-ben tűzvész vetette vissza a fejlődést. Csaknem egy évszázad kellett, hogy kiheverje a város a veszteségeket. Ezután épültek fel középületei, a városháza, a megyeháza, kórház és több templom. 1905-ben rendezett tanácsú várossá nyilvánították. Az I. világháború végén Szerbia területi igényt tartott rá. A második világháború idején (1944. november 30-án) a szovjetek foglalták el.
Szekszárd leghíresebb szülötte Babits Mihály, szülőházánál kezdi a városlátogatást a legtöbb turista. De itt nevelkedett többek közt Garay János és Mészöly Miklós költő, író. A táj népművészeti hagyományainak és nagyszerű mesterek több évtizedes munkájának köszönhetően színes népdal és tánckultúra maradt ránk. A német nemzetiség hagyományai minden évben újra felelevenednek a Pünkösdi Fesztivál keretében. A város és környéke néptánckultúrájára épülő fesztiválok hazánk területéről és messzi országokból egyaránt vonzzák az autentikus népművészetek kedvelőit és művelőit. Kiemelkedő esemény a Szekszárdi Néptánc-fesztivál és a három évenkénti Duna Menti Folklórfesztivál. Ilyenkor házigazdák és főszereplők is a Bartina Néptánc Együttes táncosai, akik zenekarukkal együtt már bejárták a világot, Európa fesztiváljait és a tengeren túli távoli országokat is.
A szőlő és bor méltó ünnepe a Szekszárdi Szüreti Fesztivál. Már hagyománya van annak, hogy ilyenkor rokonok, ismerősök érkeznek vendégségbe, akik a város lakóival együtt részt vesznek a látványos forgatagban.


Forrás: www.wikipedia.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Mindenwww.gordisaiszovetkezet.hu/