Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Provincia Panzió Vendégház
Váralja, Tolna megye
Váralja csendes, tiszta levegőjű kis község a Keleti-Mecsekben, Tolna ...


Hőgyész
Tolna megye

Hőgyész a Hegyhát központja, szép természeti környezetben. Tolna megye tizenkettedik legnagyobb települése. Az Árpád-korban hölgyészek, hermelin vadászok lakták. Első írásos emléke 1277-ből származik.

A török időkben elnéptelenedett. Mercy gróf 1722-1746 között telepítette ide a németországi Fuldából a kézműves svábokat. Hőgyészről származik Magyarország egyik legrégibb ipari emléke, az 1733-ban létrehozott LINI-FABRIKA Textilgyár és Kékfestő Üzem. Mária Terézia idejében, 1753-ban mezővárosi rangot kap. Hőgyésznek 1838-ban 801 adózója, 243 adó alá eső háza, és iskolájának 280 tanulója volt. 1921-ben sokan kivándoroltak Amerikába.

A második világháború szinte minden zsidó lakost elpusztított, majd 1946-ban 618 német családot telepítettek ki, és közel ilyen létszámú bukovinai székely és felvidéki magyar települt a helyükre.

Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági és textilipari foglalkoztatás volt jellemző. Mára mindkettő visszaesett, a munkanélküliek aránya 10% feletti. Jelenleg Hőgyészen működik az ország egyik legjelentősebb frottírüzeme. Hőgyész csicsói részén 54 fokos sós termálvíz került feltárásra. 1990-óta elterjedőben van a falusi turizmus vendégfogadása.

A községet szép természeti környezet veszi körül, vadrezervátumos tölgy- és akácerdőkkel. Hőgyész központjában 10 ha. természetvédelmi őspark ad hangsúlyt a településnek. A tágas főtéren meghatározó barokk épületek, a műemlék Apponyi-kastély és a katolikus templom őrzik a múltat. Építészeti érték az őspark közepén álló Mercy-mauzóleum és a zsidó zsinagóga épülete. A községháza előtt a Garányi házaspár kerámia díszkútja jelképezi a hermelint és az egykori szakmákat.

A megyeszékhelytől 35, egyéb városoktól 20-25 km-re található Hőgyész, szinte Tolna megye közepén. A községet átszeli a 65-ös főút, innen van leágazás Dombóvárra. Autóbusszal jól megközelíthető, közös vasútállomása van Szakály községgel.

Évente visszatérő jelentősebb rendezvények a farsangi svábbál és székely bál, májusfa kitáncolás, a csicsói és a hőgyészi búcsú.


Forrás: www.hogyesz.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Mindenwww.gordisaiszovetkezet.hu/