Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Provincia Panzió Vendégház
Váralja, Tolna megye
Váralja csendes, tiszta levegőjű kis község a Keleti-Mecsekben, Tolna ...


Várong
Tolna megye

Várong község Tolna megye nyugati részén fekszik, a külső-somogyi dombvidék része, mely itt éri el legmagasabb pontját. Várong zsáktelepülés, hátránya, hogy nehezen közelíthető meg, azonban az elmúlt években elkészült a Lápafőt Dombóvárral összekötő út felújítása, ami jóval lerövidíti a Várongra való eljutás menetidejét. A településen magas a zöldterületek aránya.
A község Szent István korában jelenik meg először írott formában. I. István király korában egyébként - mint az Györffy György is említi - a királyi testőrség lakhelye volt. Erre utal a falu neve is, mely a Voering skandináv szót rejti magában, amely későbbi orosz változatban varég formában jeleik meg, jelentése zsoldos katona, testőr. A falu nevét említi az 1138-ban keletkezett dömösi adománylevél is, amelyben II. Béla és Álmos herceg Várongról harangzókat adományozott a dömösi apátságnak.

Az 1563-1631-ig megmaradt török adóösszeírások adataiból kiderül, hogy a falu folyamatosan lakott maradt, s lakóinak száma a környező településekhez képest sem volt alacsony. A feljegyzésekben rendszeresen 15-18 ház szerepel.
1734. május 31. sorsdöntő nap volt Várong életében, ugyanis ezen a napon adta ki Keresztesi János göllei plébános, azt a szállólevelet, aminek hatására újraindult az élet Várongon. Ezután kerülhetett sor az irtásokra, a falu lakói viszonylag kedvező helyzetben éltek. Ezt mutatja 1744-ből egy bizottság jelentése is, amelyik a települési szerződésüket is megtekintette. Az irtásokat és a határ megtisztításának, a mezőgazdaság kialakításának nehéz munkáját a várongiak 1734 és 1767 között végezték el. Ebben az időszakban alakult ki a kétnyomásos gazdálkodási rendszer is. A lakossága már ekkor katolikus volt, anyagi erejét is mutatta, hogy 1752-1759-ig felépítették a barokk stílusú templomot.

Napjainkban a település lakóinak száma egyre kevesebb, magas az időskorúak aránya. A fiatalok munkába járását nehezíti a gyér tömegközlekedés.
A településre látogatva érdemes megtekinteni a kb. 6000 példányt számláló kaktuszgyűjteményt és a 250 éves templomot. A természet szerelmeseinek alakították ki a Patkó Bandi sétányt, ahol tájékoztató táblák segítik a túrázókat. A környék és a szőlőhegy - ahol borkóstolásra is van lehetőség - kerékpárral és lovas kocsival is felfedezhető. A falu határában a horgásztó várja a csendes pihenésre vágyókat.


Forrás: www.wikipedia.huVárong Panzió
Falusi szállás
Várong, Tolna megye

Várong Panzió
Max. férőhely: 14 fő
Ár: 3000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Mindenwww.gordisaiszovetkezet.hu/