Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Andrea Villa
Hévíz, Zala megye
Családias Apartman Villánk a Balaton nyugati részén, a világ hírű ...

Mózes Vendégház
Falusi szállás
Ópusztaszer, Csongrád megye
A falu központjában, zöldövezetben 3+1 kényelmesen rádióval, TV-vel ...

Pogányvár Vendégház
Falusi szállás
Kozárd, Nógrád megye
Hollókő vonzáskörzetében, a Kelet-Cserhát egyik szép kis völgyében ...

Bakony Sonne Vendégház
Falusi szállás
Döbrönte, Veszprém megye
Döbrönte a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A takaros ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...


Tivadar
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi tájegységének képzeletbeli kapujában Tivadar község fogadja az utazót. Neve a görög "Isten ajándéka" jelentésű Theodor, Thiwadar személynévből keletkezett magyar névadással. A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályán Nyíregyházáig, majd a 41-esen Gergelyiugornyáig, onnan délkeleti irányban Gulács után 4 km; vagy az M3-as autópályán Debrecenig, Mátészalka felől Fehérgyarmattól 8 km.

A 230 lakost számláló kisközség, a vidék egyedülálló jellegzetességeihez igazodva folyamatosan formálja, építi-szépíti arculatát. A faluközpont megjelenítésében hagyományt őrző, mégis korszerű épületei, a műemlék református temploma, az utcák tavasztól őszig virágdíszben pompázó képe, illetve a település színvonalas rendezvényei tömegével vonzzák a látogatókat. Tivadar természeti értékei között a legismertebb hidegvízű szabad strandja, selymes, tengerpartot idéző homokja felejthetetlen élményt nyújt a kikapcsolódni vágyó turistáknak. A folyó e szakasza - melynek vízminősége kiváló - lehetőséget ad a fürdésre, csónakázásra, horgászatra. Külföldi vadászok, lovasok számára is különleges vonzerőt jelenthet a szatmár-beregi táj. Nevezetes esemény az évenként induló Nemzetközi Tisza-túra, melynek egyik állomása Tivadar. A kérészrajzásban - népiesen tiszavirágzás - is itt gyönyörködhet igazán az idelátogató. Az 1980-as években már jelentős idegenforgalmi és turisztikai centrum volt, mely a Tisza közelségének, az infrastruktúra fejlesztésének az árterületi üdülőövezet kialakításának köszönhetően napjainkig csak fokozódott. Az ízlésesen berendezett falusi parasztháztól a luxus kivitelű nyaralókig mindenki megtalálja a számára kedvező vendégházakat vagy szobákat. A magas töltés mellett kanyargó főutca hagyományos beregi stílusú parasztházai és modern lakóépületei közül egyre többet állítanak a falusi turizmus szolgálatába.

A szatmár- beregi szilvaút egyik állomása Tivadar, amely nem pusztán a szilva feldolgozott és piacképes termékeinek a megismerését jelenti, hanem lehetőséget ad egy-egy kistérség komplex turisztikai bemutatására. A Tivadari ártéri üdülőterület és annak környezete a szatmár-beregi tájvédelmi körzet része. A település határa kiválóan alkalmas a gyümölcstermesztésre. Már a XVIII. sz. végén jól jövedelmező almáskertek vették körül. A Tisza kanyarulatai által keletkezett szegekben nagy mennyiségben termelték a Penyigei vagy ahogy itt mondják, a "Nemtudom" szilvát; híres volt aszalt szilvájáról. Igen keresett volt mindig és az ma is a szilvapálinka, amelyet a nagy cukortartalmú Nemtudom szilvából főztek. A Tisza szabályozása után végig a Tisza mentén a régi ártereket diófákkal telepítették be, ahol kiváló minőségű papírhéjú diót termelnek. 1880-ig folyamatosan működött Tarpa és Tivadar között vízimalom. 1930-tól Tivadar és Vidéke Hitelszövetkezet néven takarékszövetkezett működött.

Reformált egyházközség, a szomszédos Gulácsnak volt a filiája. Zólyomi Miklós telkén épült fel - valószínűleg fából - az első ismert templom; 1665-ben készült a templom katedrája és 1671-ben az első ismert fatorony. A második fatornyot 1757-ben Papp Mózes ácsmester készítette. 1794-ben a Tisza a falu egy részét elmosta a templommal és a parókiával együtt, így a falu új templom építésére kényszerült. Az új templomhoz a helyet nemzetes Erdeöbényey László úr ajándékozta az egyháznak. Az új kőtemplomot 1797-ben Átányi István prédikátorsága idején szentelték fel. Anyakönyve 1754-ben kezdődik.

A Tisza állandóan veszélyeztette a falut. Ez a helyzet csak a Tisza szabályozásával, a töltések megépítésével szűnt meg. Az első fahíd a Fehérgyarmat-Beregsurány közút 8.5-8.8 km szakaszán épült Kisar és Tivadar között 1939-ben. Az 1940 telén a levonuló jégzajlás teljesen szétrombolta, elvitte; 1942-ben építették fel az új hidat, melyet 1944 őszén felrobbantottak. A mai vasbeton híd 1969-ben épült.


Forrás: www.tivadar.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden