Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Pék-ház
Kisoroszi, Pest megye
A Dunakanyar egyik legrégebbi épülete, ahol a helység legutolsó péksége ...

Naszálykapuja Vendégház
Kosd, Pest megye
A vendégház a Dunakanyarban található, Váctól 5 km-re. Zebegény, ...

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Letkés, Pest megye
Budapestről 70 km-re az Ipoly völgyében található vendégházunk 2005-ben ...


Zebegény
Pest megye

A település a Duna bal partján, Pest megye északi részén, a Dunakanyarban található. A Budapest–Szob közötti villamosított vasúti fővonalon, illetve a 12-es főközlekedési úton közelíthető meg. Nyáron a Dunán, hajóval érhető el. Zebegény határában folyik a Medres-patak, tőle északkeletre a vulkanikus andezit és a riolit összetételű Börzsöny fekszik. A természetes növénytakaróját, bükk, tölgy, és kőris alkotja. Agrokultúráját málna, szőlő és némi szántóföld alkotja. Az erdeiben honos a szarvas, az őz és a vaddisznó.
A 13. századból fennmaradt iratok tanúsága szerint a településnek baranyai kötődése is van, mivel a Dunakanyarban álló bencés zárdába a pécs-baranyai egyházmegyében lévő Szöbegényből (ma Szebény) települtek át szerzetesek. Innen eredeztetik a település nevét is.

A törökdúlást követően németeket, magyarokat és szlovákokat telepítettek a környékre. 1846-ban kezdték építeni a Budapest-Pozsony vasútvonalat, amelynek Vác-Párkánynána közötti szakaszát 1851-ben adják át a forgalomnak. Ekkor épült meg a hétlyukú zebegényi vasúti völgyhíd, ami a maga kategóriájában Magyarországon a második legnagyobb híd. Az állomás épülete a Monarchia stílusában épült. Eredeti formájával turisztikai látványosság.

1899-ben majdnem megsemmisült a település, amikor egy felhőszakadás alkalmával a közeli bánya-meddőben felgyülemlett víz átszakította a gátakat és óriási károkat okozott a településen és környékén.
Az 1900-as évek elejétől egyre ismertebbé vált Zebegény. Főleg a fővárosi polgárok közül fedezték fel egyre többen. Ekkor épülnek az első nyaralóházak, villák. Páratlanul szép természeti adottságai és kiváló, gyógyító levegője ugyancsak eredeti falusi arculata pezsgő nyaralóéletet indukált. Zebegény természeti értékeinek bemutatása és megóvása céljából hozta létre a Napraforgó Tanösvényt a Zebegény Teleház Alapítvány. A névadó Napraforgó Grófnő (gróf Károlyiné gróf Apponyi Franciska) indult el a huszadik század elején azon az ösvényen, amelyre most szeretettel várunk mindenkit, aki kíváncsi környezetére és fogékony a szép iránt.


Forrás: www.wikipedia.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden