Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Naszálykapuja Vendégház
Kosd, Pest megye
A vendégház a Dunakanyarban található, Váctól 5 km-re. Zebegény, ...

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Letkés, Pest megye
Budapestről 70 km-re az Ipoly völgyében található vendégházunk 2005-ben ...

Pék-ház
Kisoroszi, Pest megye
A Dunakanyar egyik legrégebbi épülete, ahol a helység legutolsó péksége ...


Újlengyel
Pest megye

Újlengyel a két nagy forgalmú autóút - a közeli M5-ös és a távolabbi 4.sz. - között elterülő község, könnyen elérhető még a közvetlen fővárosi autóbuszjárattal és a pilisi elektromos vasúttal is. Határában terül el a pótharaszti borókás védett erdő és a középkori mezőváros templomának romja.
A község településtörténete a bronzkorra nyúlik vissza. Vatya pusztán terült el az a temető, mely névadó lelőhelye volt a bronzkori kultúrának. A "Vatyai kultúra" hazai területen alakult ki az i.e. 1600 körüli időkben. Legnagyobb kiterjedése idején a magyar medence középső részét töltötte ki.
A török megszállás alatt az 1590-ben kitört "hosszú háború" következtében a falu teljesen elpusztult, elnéptelenedett. A későbbi időkben a tanyás település volt jellemző Vatya pusztára. A tulajdonosok földjeit bérlők művelték. A lakosság létszáma 1870-ben 519 fő volt.
Az 1890-es években Vatya puszta nagyobb részét magában foglaló magánbirtok csődbe jutása folytán a birtokot felosztják. A törökdúlás után kb. 300 évvel később létrejött település Lengyelfalva néven vált ismertté és közigazgatásilag Újhartyánhoz tartozott. Nevét a birtokot felosztó részvénytársaság igazgatójáról, Lengyel Zoltánról kapta. A betelepült népesség a közeli és távolabbi községek lakosságából származott.
1922-ben a földreform keretében házhelyeket is kiosztottak. Az 1945. évi földreform alkalmával a község 1010 kh földet kapott kiosztásra. Határoztak arról is, hogy a község nevét Újlengyel-re változtatják, amit a Belügyminiszter 1947-ben hagyott jóvá.
Az első jelentős építkezést a helyi Római Katolikus Leányegyház indította el 1948-ban. Az imaház építése állami segítség nélkül, a helyi és környékbeli hívek adományaiból, a helyi lakosság önkéntes munkájával 1952-re olyan készültségi fokot ért el, hogy a hívek használatba vehették.
Újlengyel nyugati részén fekszik a pótharaszti ősborókás. A területet a középkorban jellemző homoki tölgyeseket kiirtották, majd a török korszakban a Nyugat-Európa felé hajtott marhákat pihentették itt. Az egykor itt fekvő városkára már csak a pusztatemplom romja emlékeztet. A homokdűnéken megindult a természetes növényzet regenerálódása, melynek során a buckákon kialakult a mai tájra jellemző borókás-nyáras társulás.
Erdős, ligetes, szép környezetéért érdemes felkeresni a rendezett községet, hogy csendes falusi szálláshelyein kipihenhessük a hétköznapok fáradalmait. Újlengyel lakói precíz rendben tartják településük nyugalmat sugárzó utcáit, tereit. A község határának tanyáiban a régi alföldi életforma máig tartó büszkesége érződik. Ha pedig egy kis pezsgésre vágyunk, könnyű szerrel beutazhatunk a fővárosba, de a Kiskunság több települése is színes programokkal csalogatja az idelátogatókat.


Forrás: www.ujlengyel.huAkác Tanya
Falusi szállás
Újlengyel, Pest megye

Akác Tanya
Max. férőhely: 49 fő
Ár: 5000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden