Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Pék-ház
Kisoroszi, Pest megye
A Dunakanyar egyik legrégebbi épülete, ahol a helység legutolsó péksége ...

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Letkés, Pest megye
Budapestről 70 km-re az Ipoly völgyében található vendégházunk 2005-ben ...

Naszálykapuja Vendégház
Kosd, Pest megye
A vendégház a Dunakanyarban található, Váctól 5 km-re. Zebegény, ...


Pilisszentkereszt
Pest megye

Pilisszentkereszt Budapesttől mintegy 30 km-re, északra található 2200 lelket számláló hegyi falu, mely a Pilis dolomittömbjét és a Visegrádi-hegység vulkanikus eredetű vonulatát kettészelő völgyben fekszik.

Településünk a XII. században épített ciszterci kolostor romjai révén kiemelkedő magyar történelmi emlékhely. A törökdúlás után elnéptelenedett falut a XVIII. század derekán szlovák és német telepesek keltették újra életre. Napjainkban a falu mindmáig élő hagyományaira büszke, kétnyelvű, multikulturális település.

A falu közvetlen környezetében több, iható vizű forrás fakad, és számos kiemelkedő szépségű kirándulóhely található (pl. Dobogókő, Szurdok, Pilis-tető, Vaskapu, Szentkút).

A falu egykori területén állt egy Szent István király által alapított bencés kolostor. Később a falu áttelepült, és a szerzetesek is kivonultak, az épületek pedig elvesztek. A területet III. Béla király a cisztercieknek adományozta. A pilisi ciszterci apátság a törökdúlás áldozata lett, de romjai fontos művészettörténeti emlékei hazánknak. A törökök kiűzése után a pálosok népesítették be a környéket, főként szlovák, majd német telepesek segítségével. . A pálosok új nevet adtak a településnek: Sancta Crux, magyarul Szent-Kereszt, ezt jelképezi a pecsétben lévő kettős kereszt.

A Pilis hegy 757 m-es magasságával a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja. Tetejéről remek kilátás nyílik Budapest felé. A hegy Dachsteini mészkőből álló, hatalmas koporsószerű képződmény. A buja és változatos növényvilágot szintén sokszínű állatvilág lakja. Kezdve az olyan érdekes rovaroktól, mint a fűrészlábú szöcske, amely igen ritka, és csak női egyedei ismertek; vagy a bogarak királya a hatalmas agancsú szarvasbogár, vagy a kétéltűek közül hatalmas méretűre megnövő barna varangy. Kirándulásaink során nem kell félnünk a viperától (a rézsiklóval téveszthetjük össze), mert itt csak siklók, lábas és lábatlan gyíkok élnek. A réteket és az erdőket számtalan énekesmadár zengi be, de megtalálhatók a kisebb (vércse, sólyom) és nagyobb (sas, ölyv) ragadozó madarak, és az erdőbe sokszor varázsol horrorisztikus hangulatot a macskabagoly. A nagyobb vadak közül nem ritka az őz, szarvas, muflon, vaddisznó, nyúl, róka, borz, nyest, menyét és a görény sem.

A természeti adottságokat kihasználva a helyiek közül többen foglalkoznak falusi vendéglátással. A jó levegő, a megannyi kirándulási és pihenési lehetőség garantálja a testi és lelki felfrissülést.


Forrás: www.pilisszentkereszt.huRózsaszín Béka
Falusi szállás
Pilisszentkereszt, Pest megye

Rózsaszín Béka
Max. férőhely: 7 fő
Ár: 2000 Ft/főtől

Piliskapu Vendégház
Pilisszentkereszt, Pest megye

Piliskapu Vendégház
Max. férőhely: 10 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden