Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Naszálykapuja Vendégház
Kosd, Pest megye
A vendégház a Dunakanyarban található, Váctól 5 km-re. Zebegény, ...

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Letkés, Pest megye
Budapestről 70 km-re az Ipoly völgyében található vendégházunk 2005-ben ...

Pék-ház
Kisoroszi, Pest megye
A Dunakanyar egyik legrégebbi épülete, ahol a helység legutolsó péksége ...


Letkés
Pest megye

A Pest megyei község, Letkés az Ipoly bal partján fekszik, a Börzsöny nyugati lábánál, a Letkési-patak völgyében. Északi határát a Nyerges-patak, nyugati határát (mely egyben államhatár is Szlovákia felé) az Ipoly alkotja. Az Ipoly menti 106-115 méter tengerszint feletti magasságú földeket kelet felől löszös szántóföldek, majd agyagos domboldalak és erdőségek szegélyezik.

A község területének csaknem fele a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Letkést a kék kereszttel jelzett turistajelzés Nagyirtáspusztával, a Lilompusztáról induló zöld jelzés pedig (a Nagy-Gallán keresztül) Márianosztrával köti össze. A közelben kanyarog az Országos Kéktúra útvonala is.

Letkésen keresztülhalad az Ipoly völgyében haladó, Szobot (10 km) Parassapusztával összekötő országút. A szlovákiai Szalkával híd köti össze az Ipoly felett. A határátkelőhelyet 1994. augusztus 27-én nyitották meg (bár időszakos átkelésre már 1990 óta lehetőség nyílt), az EU-csatlakozásig azonban csak a két ország állampolgárai használhatták. 2007. december 21-én a schengeni egyezmény értelmében megszűnt a határellenőrzés az átkelőnél.

A falu közepén Árpád-kori temetőt tártak fel. A község területén találtak újkőkori emlékeket és bronzkori urnatemetőt is, valamint avar kori és kvád leleteket. Az egyetlen hajólelet, amelyet az Ipolyból emeltek ki, az a több mint háromszáz éves bödönhajó, melyet egykor egyetlen tölgyfából faragtak ki.
Első írásos említése 1261-ből származik "Lethkes" alakban. Lakosai ekkor főleg hajósok és szekérfuvarosok voltak. 1543 után Esztergom elfoglalásával Letkés is török uralom alá került és a szomszédos Damásdon felépült cölöpvár miatt gyakori harcok színtere lett. 1599-ben elpusztították a települést. 1713-ban pestisjárvány sújtotta a lakosságot, két évvel később mintegy 120-140 lakosa volt az esztergomi káptalanhoz tartozó községnek. A 18. században az Ipoly gázlóinál vámházak épültek.
1942-ben az Ipoly szabályozásának részeként kezdték építeni a falutól nem messze a Triatloni-csatornát. Mintegy 1 km hosszú szakasz elkészült ugyan, de a teljes csatornát sohasem fejezték be.
A második világháború alatt a település nagy része elpusztult, és a közeli hegyeken álló kápolnák is megsemmisültek. A visszatérő lakosoknak szinte mindent elölről kellett kezdenie. 1959-ben iskolát, a 70-es években óvodát létesítettek a faluban. A 90-es évekre befejeződött a település korszerűsítése.

A Börzsöny és vidéke számtalan túrázási lehetőséget kínál bakancsban és kerékpáron egyaránt, de kisvasúton is megcsodálhatjuk a táj szépségeit.


Forrás: www.wikipedia.huBoglárka Vendégház
Falusi szállás
Letkés, Pest megye

Boglárka Vendégház
Max. férőhely: 5 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden