Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Letkés, Pest megye
Budapestről 70 km-re az Ipoly völgyében található vendégházunk 2005-ben ...

Naszálykapuja Vendégház
Kosd, Pest megye
A vendégház a Dunakanyarban található, Váctól 5 km-re. Zebegény, ...

Pék-ház
Kisoroszi, Pest megye
A Dunakanyar egyik legrégebbi épülete, ahol a helység legutolsó péksége ...


Püspökszilágy
Pest megye

Püspökszilágy Váctól délkeletre a Nyugati-Cserhát déli nyúlványai közti völgyben búvik meg, a várostól mintegy 15-16 kilométer távolságban. Határának legnagyobb részét ma is összefüggő, – jórészt tölgyes, cseres – erdők foglalják el.
Püspökszilágy a mai napig zsákfalu, vagyis ha elfogyott az út, ott van Szilágy. Nevét a környező szilfaerdőről kapta, valamint arról, hogy a terület eredetileg a váci püspök birtokához tartozott. Sajnos Püspökszilágyról kevés írásos emlék maradt fenn, ennek oka, hogy a község története szorosan összefonódott a váci Püspökségével. A kezdetektől fogva a püspöki birtok része volt és maradt egészen 1945-ig.

A hajdan 1000 főt is meghaladó lélekszámú falu lakossága mára 700 főre csökkent. A palóc eredetű lakosságot az ősidőkben német és szlovák telepesek erősítették. A többség vallása a római katolikus volt, de a baptista gyülekezet létszáma is számottevő. A falu keresztény lakossága még magyarországi szinten is kiemelkedően aktívan jár a templomunkba, ennek jelentősége és haszna vitathatatlan.

A régészeti ásatások egyértelműen bizonyítják, hogy ez a terület már Kr. előtt 4500 körül lakott település volt. Ezen feltárások alkalmával főleg cserépedények és használati tárgyak kerültek elő. A tatárjárást és a török hódoltságot viszonylag épen és kevés áldozattal vészelte át a falu, köszönhetően annak, hogy magas dombok övezik, környéke pedig akkoriban mocsaras volt.
A világháborúk áldozatinak tiszteletére emlékmű díszeleg a falu központjában.

A település lakossága aktív kulturális és sportéletet él, a művelődési ház és a sportközpont nyújt lehetőséget kikapcsolódásra, feltöltődésre. A településnek saját általános iskolája és óvodája van, emellett pedig a megújuló energiaforrásokkal üzemeltetett erdei iskola várja a kikapcsolódni, tanulni vágyó gyerekeket az ország minden pontjáról.
De nem csak a gyerekek fogják élvezni a település és a környék vendégszeretetét. A felnőtteket is számtalan túrázási és programlehetőség várja a faluból elérhető hét tanösvényen, a tájházban és a parasztudvarban.


Forrás: Püspökszilágy honlapjaArany-patak Vendégház
Falusi szállás
Püspökszilágy, Pest megye

Arany-patak Vendégház
Max. férőhely: 6 fő
Ár: 3000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden