Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Naszálykapuja Vendégház
Kosd, Pest megye
A vendégház a Dunakanyarban található, Váctól 5 km-re. Zebegény, ...

Pék-ház
Kisoroszi, Pest megye
A Dunakanyar egyik legrégebbi épülete, ahol a helység legutolsó péksége ...

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Letkés, Pest megye
Budapestről 70 km-re az Ipoly völgyében található vendégházunk 2005-ben ...


Szokolya
Pest megye

A község Pest megyében, a Börzsöny déli lejtőin terül el. Elnevezése délszláv eredetű, a szokol, azaz sólyom szóból származik. Az Árpád-korban feltételezhetőleg a király solymászai éltek itt.
A település megközelíthető vonattal, a 75-ös számú vonalon, ahol Királyrétet és Szokolyát erdei kisvasút köti össze. Közúton Budapest felől Vácig az A/2 jelzésű főúton, majd Váctól a 12-es úton Kismaroson át jutunk Szokolyára.
Szokolya és környéke ősidők óta lakott hely volt, melyet a község határában található két földvár fennmaradt maradványai is bizonyítanak. Az egyik a Pap-hegy gerincén, a másik a Királyrét feletti Várhegyen található.
A hagyományok szerint az Árpád-korban már fennálló község lakosságát még Hont vezér telepítette erre a helyre. 1186-ban már említették nevét a korabeli oklevelekben Sokol néven. A települést a királyi udvarban szolgáló solymászok lakhelyének tartották. A Börzsöny tövében fekvő kis település viharosnak mondható történelme során a fennmaradt adatok alapján többször is nevet és gazdát cserélt.
A 14. és 15. században Zsigmond király, majd Albert király is az itteni bányák művelése céljából szászokat telepítettek le itt, ugyanis e helyen már ekkor több évszázada folyt vasércbányászat, és annak feldolgozása (vasolvasztás), mely virágkorát a 18. században, 1778 és 1792 között érte el.
Szokolya ideális kiinduló vagy érkező pontja kerékpáros vagy gyalogtúráknak. A településen keresztül halad a "K+" turistajelzés, valamint egyik végpontja a "Z+" turistajelzésnek. Könnyen elérhető Királyrét, ahonnan a Börzsöny magasabb csúcsai is egyszerűen megközelíthetők. A települést érinti több, hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő teljesítménytúra is. Szokolyán is elhelyezésre került a Geocaching nevű GPS-alapú játék egy geoládája.
Télvíz idején a falu határában lévő 350 méter hosszú sípálya nyújt kellemes kikapcsolódást. Megfelelő hóviszonyok esetén egy tányéros felvonó áll a síelők rendelkezésére. Világítás mellet esti síelésre is van lehetőség. A közeli dombon kijelölt szánkópályán szánkózásra, a Társai mezőn sífutásra is van lehetőség. Nyáron gyepsízésre van mód, a helyszínen felszerelés is kölcsönözhető.


Forrás: www.wikipedia.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden