Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Pogányvár Vendégház
Falusi szállás
Kozárd, Nógrád megye
Hollókő vonzáskörzetében, a Kelet-Cserhát egyik szép kis völgyében ...


Hollókő
Nógrád megye

A négyszáz főt számláló település Nógrád megye középső részén, a vulkanikus Cserhát-hegység egyik romvulkánján fekszik. Budapest vagy a keleti országrész felől a 3-as főúton közelíthetjük meg. A 21-es útra Hatvannál térünk rá, innen egyenes út vezet a kis palóc zsákfaluba.

A falu története a XIII. századra tekint vissza, innen származnak az első feljegyzések a Szár-hegyen épült várról. A tatárjárás után emelt erődítményhez a Kacsics család neve fűződik, mert a legenda szerint a vár ura elrabolta a szomszéd földesúr gyönyörű feleségét, s oda zárta. Az asszony dajkája, aki boszorkány volt, lepaktált az ördöggel, hogy fiai holló képében kőről kőre bontsák le a várat. A hollók az elhordott kövekből egy közeli sziklán új várat emeltek, innen ered az erősség és a falu neve is.
A törökdúlás idején Hollókő is elnéptelenedett, de 1720-ra újratelepítették. Hajdani építészeti technikájuk (alap nélküli faházak zsúptetővel) miatt a települést sokszor pusztította tűzvész. Csak az 1909-es nagy tűzvészt követően emeltek a maihoz hasonló, kövezett alapzatú vályogházakat. A palóc hagyományokhoz híven az Ófalu műemlék védett házai azonos elosztással épültek, az utcafontról a fadeszkás tornácon keresztül léphetünk be a tisztaszobába, amit a fiatal család használt. Hátrébb a pitvar (konyha) helyezkedik el, s végül a lakókamra, az idősek szálláshelye. A ma ott élő emberek ezeket a múlt századot idéző épületeket még mindig rendeltetésszerűen használják. Így lehetséges, hogy a faluba tévedő turista úgy érzi, hazaért, s nem pedig a skanzenben tesz látogatást.

Az egyutcás település központjában, egy kis dombocska tetején áll a fatornyos római katolikus templom, mely a törökdúlás idején elpusztult, s a XIX. században építették újjá.
A hollókői palócok gazdagon díszített népviselete ma is élő. Ünnepnapokon a nők mindmáig felöltik a sok alsószoknyát, a színes felsőszoknyát, a hímzett kötényt, a tarka rojtokkal díszített vállkendőt és a gyöngyös főkötőt. A falu lakóinak nagy része nyugdíjas, de minden erejükkel igyekeznek átadni tudásukat és a néphagyományokat a fiatalok számára. Tulajdonképpen hagyományaik megőrzése és közkinccsé tétele biztosítja az ott élők számára a megélhetést. Mivel a környező területek nagy része mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas, az évtizedek során a falu fő profijává a falusi turizmus vált. Tárgyi emlékeiket a Falumúzeumban, a Tájházban és a Postamúzeumban csodálhatjuk meg, az ősi mesterségekkel egyes házaknál ismerkedhetünk, a néphagyományokból pedig jeles ünnepeken kaphatunk ízelítőt.

Ha nem csupán egy napunk van Hollókő megismerésére, akkor érdemes megszállni valamelyik kedves vendéglátónál, mert a falun túl a környéket is bebarangolhatjuk gyalogszerrel vagy kerékpárral. Az országos kéktúra útvonal a Hollókői Tájvédelmi Körzeten vezet keresztül, a várhoz tanösvény kanyarog, de a Cserhát számos dombjára is felkapaszkodhatunk.


Forrás: www.holloko.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden