Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Andrea Villa
Hévíz, Zala megye
Családias Apartman Villánk a Balaton nyugati részén, a világ hírű ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Bakony Sonne Vendégház
Falusi szállás
Döbrönte, Veszprém megye
Döbrönte a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A takaros ...

Váradi Ház
Falusi szállás
Szarvas, Békés megye
A Váradi ház környezete és belső kialakítása a pihenést, kikapcsolódást ...

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...


Komárom-Esztergom megye leírása

Komárom-Esztergom megye az ország északnyugati részén található, székhelye Tatabánya. Az ország legkisebb területű, és a második legsűrűbben lakott megyéje. A megye tájai két nagytájhoz, a Dunántúli-középhegységhez és a Kisalföldhöz tartoznak. Északon a Duna határolja, mely gazdasági és idegenforgalmi szempontból egyaránt meghatározó szerephez jut. A megyét az M1-es autópálya szeli át Budapesttől Ausztria felé. A szomszédos Szlovákiával folytatott közúti személyforgalom az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria hídon, valamint a két Komáromot összekötő Erzsébet hídon bonyolódik le. Komáromban teher- és vasúti forgalom is zajlik. Esztergomban és Kecskéden repülőtér található.
Komárom-Esztergom megye jogelődjeit Komárom vármegyét és Esztergom vármegyét Szent István király alapította. Mindkét vármegye jócskán átnyúlt a mai Szlovákia területére is.
Amikor Esztergom várát 1543-ban elfoglalták a törökök, a vármegye vezetése elmenekült. Hosszú évtizedekig Érsekújvár, Komárom és Tata volt az a három végvár, amely a török támadásoknak útját állta. Esztergom a török hódoltság alatt egy több megyényi szandzsák központja lett. Komárom vármegye viszont folyamatosan működött, vára soha nem került a hódítók kezére.
A későbbi évszázadokban Komárom és Esztergom vármegyéket többször is egyesítették, majd újra szétválasztották, az aktuális hatalom igényei szerint. 1947-ben négy bányásztelepülés összevonása révén létrejött a mai Tatabánya, ezzel a megyében lévő városok száma háromra emelkedett. Az 1950-es megyerendezés során Esztergom nevének elhagyásával, Tatabánya székhellyel létrejött Komárom megye. Bár területe az 1950-es évek óta nem változott, a megye mai formáját 1990-bennyerte el, amikor felvehette a Komárom-Esztergom megye nevet.
A megyében fontos ásványkincs a bauxit és a barnakőszén. Vezető szerepet tölt be a megye gazdaságában a gép- és élelmiszeripar, de jelentős még a vegyipar, idegenforgalom, szénbányászat, és az energetikai szolgáltatás.
A megye fő turisztikai vonzerejét az ezeréves Esztergom műemlékei, a Dunakanyar, a tatai Öreg-tó, az erdővel borított hegyek és a vértesszőlősi előemberleletek jelentik. A Pest megyébe átnyúló Dunakanyar hazánk egyik legelbűvölőbb látványossága, ahová évente több ezer hazai és külföldi turista látogat el. Festői szépségével a táj számtalan művészt megihletett már. A Dunakanyar, mint kultúrtáj, szerepel a világörökségi várományosi listán.
A Duna áttöréses völgyre jellemző, változatos hegyvidékektől övezett. Szépen gondozott parkerdők, vadrezervátumok, természeti ritkaságok, hazai viszonylatban fontos klimatikus folyóparti üdülőhelyek, szigetek, vízi-, és télisport lehetőségei együttesen alkotják természeti értékeit. De nem csak a természet csodái ejtik rabul az ide látogatót, hanem a környező városok, települések kulturális és épített öröksége is. A környéken járva érdemes felkeresni Esztergom nevezetességeit; a teljesség igénye nélkül a Prímási palotát, a Dunán átívelő Mária-Valéria hidat és az Esztergomi bazilikát.Település leírások a megyéből:

Ács, Ácsteszér, Aka, Almásfüzitő, Annavölgy, Ászár, Bábolna, Baj, Bajna, Bajót, Bakonybánk, Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Bana, Bársonyos, Bokod, Császár, Csatka, Csém, Csép, Csolnok, Dad, Dág, Dömös, Dorog, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Epöl, Esztergom (1), Ete, Gyermely, Héreg, Kecskéd, Kerékteleki, Kesztölc, Kisbér, Kisigmánd, Kocs, Komárom, Kömlőd, Környe, Lábatlan, Leányvár, Máriahalom, Mocsa, Mogyorósbánya, Nagyigmánd, Nagysáp, Naszály, Neszmély, Nyergesújfalu, Oroszlány, Piliscsév, Pilismarót, Réde, Sárisáp, Súr, Süttő, Szákszend, Szárliget, Szomód, Szomor, Tardos, Tarján, Tárkány, Tát, Tata, Tatabánya, Tokod, Tokodaltáró, Úny, Várgesztes, Vérteskethely, Vértessomló, Vértesszőlős, Vértestolna (1)


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden