Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...


Verpelét
Heves megye

Verpelét 4086 fő által lakott nagyközség Heves megye szívében, az Egri kistérségben. A sokarcú, számtalan különböző tájat összefogó Heves megye középső részén, a Tarna völgyében fekszik, ahol évezredek óta újra meg újra megtelepedtek az itt élő emberek. A középkor óta a hely és a település neve egyet jelent a szőlő- és borkultúrával, amely mindig lakóinak legfontosabb mestersége és megélhetése volt. Verpelét fekvése különleges.

Tájföldrajzi szempontból a település az Észak-magyarországi középhegyvidék (mint nagytáj) része. Szűkebb értelemben a Tarna-völgy, amely otthont ad Verpelétnek nem sorolható sem a Mátrához, sem a Bükkhöz, hanem a kettő közötti határvonalat jelenti. A Tarna-völgy egyike az Alföldet a középhegységtől északra húzódó medencesorral összekötő fontos átjáróknak. A déli irányban egyre szélesebbre táruló völgy lankái még a kedvező adottságú Mátra- és Bükkalja viszonyaihoz képest is szelíd mikroklímával rendelkeznek. A domboldalakon a vulkanitokon képződött talajokkal együtt ez a tényező igen fontos szerepet játszott a szőlőművelés helyi elterjedésében. Verpelét ott jött létre, ahol a hegylábi, vincellér-településeket (Abasár, Domoszló, Egerszalók) egymással, valamint Gyöngyössel és Egerrel összekötő útvonal keresztezi a Tarnát.

Története során státusza, közigazgatási rangja változott, jelentősége, szerepköre viszonylag állandó maradt. Hol mezővárosként, hol községként, de folyamatosan a Tarna-vidék központi települése maradt, amely mindig is elsősorban szőlőművelésének köszönhette jólétét. A település mezővárosi hagyományaihoz méltón, városias életfeltételeket kínál lakóinak. Az infrastruktúra-rendszerei kiépültek, a szennyvíz-, gáz-, kábeltelevíziós és más hálózatok hozzáférhetőek és többnyire bekötöttség szempontjából is lefedik a település egészét. Verpeléten megtalálhatóak a művelődés, oktatás, egészségügyi ellátás alapintézményei, amelyeket a környező települések lakói is igénybe vesznek.


Forrás: www.verpelet.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden