Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...


Verpelét
Heves megye

Verpelét 4086 fő által lakott nagyközség Heves megye szívében, az Egri kistérségben. A sokarcú, számtalan különböző tájat összefogó Heves megye középső részén, a Tarna völgyében fekszik, ahol évezredek óta újra meg újra megtelepedtek az itt élő emberek. A középkor óta a hely és a település neve egyet jelent a szőlő- és borkultúrával, amely mindig lakóinak legfontosabb mestersége és megélhetése volt. Verpelét fekvése különleges.

Tájföldrajzi szempontból a település az Észak-magyarországi középhegyvidék (mint nagytáj) része. Szűkebb értelemben a Tarna-völgy, amely otthont ad Verpelétnek nem sorolható sem a Mátrához, sem a Bükkhöz, hanem a kettő közötti határvonalat jelenti. A Tarna-völgy egyike az Alföldet a középhegységtől északra húzódó medencesorral összekötő fontos átjáróknak. A déli irányban egyre szélesebbre táruló völgy lankái még a kedvező adottságú Mátra- és Bükkalja viszonyaihoz képest is szelíd mikroklímával rendelkeznek. A domboldalakon a vulkanitokon képződött talajokkal együtt ez a tényező igen fontos szerepet játszott a szőlőművelés helyi elterjedésében. Verpelét ott jött létre, ahol a hegylábi, vincellér-településeket (Abasár, Domoszló, Egerszalók) egymással, valamint Gyöngyössel és Egerrel összekötő útvonal keresztezi a Tarnát.

Története során státusza, közigazgatási rangja változott, jelentősége, szerepköre viszonylag állandó maradt. Hol mezővárosként, hol községként, de folyamatosan a Tarna-vidék központi települése maradt, amely mindig is elsősorban szőlőművelésének köszönhette jólétét. A település mezővárosi hagyományaihoz méltón, városias életfeltételeket kínál lakóinak. Az infrastruktúra-rendszerei kiépültek, a szennyvíz-, gáz-, kábeltelevíziós és más hálózatok hozzáférhetőek és többnyire bekötöttség szempontjából is lefedik a település egészét. Verpeléten megtalálhatóak a művelődés, oktatás, egészségügyi ellátás alapintézményei, amelyeket a környező települések lakói is igénybe vesznek.


Forrás: www.verpelet.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden