Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...


Mátraderecske
Heves megye

A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén Budapesttől mintegy 120 km-re Heves megyében helyezkedik el. Közkedvelt kiránduló- és gyógyfürdőhely. A község természeti kincsekben gazdag, fekvése szemet gyönyörködtető, levegője tiszta.

A település határában van a feltehetőleg a XI-XIII. sz.-ban az Aba nemzetség által építtetett Kanázsvár, amely a török hódoltság idején elpusztult. A várrom a Mátraderecske - Recsk között húzódó hegyháton található. Négyzet alaprajzú megmaradt tornya még ma is büszkén emelkedik a Baláta-bércen.

Az egykor a falu szélére épített, de ma már a település közepén elhelyezkedő barokk római katolikus templomot 1804-ben a Fájdalmas Szűz tiszteletére szentelték fel.A falu központjában az egykori régi temetőben található egy 1848-49-es szabadságharcos emlékhely, Kis János honvédőrnagy vörösmárvány síremléke.

A település régebben termálvizéről vált híressé, a 90-es évek közepétől pedig Magyarország egyetlen szén-dioxidos gázfürdője (Mofetta) található itt. A Mofetta a szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegségek gyógyítására alkalmas.

1912-től téglagyára van Mátraderecskének, mely több tulajdonosváltást követően 1994-es privatizációt követően a Leier-csoport tulajdonába került.

A palóc hagyományok őrzése jellemző a településre. A Háziipari Szövetkezet Európa-szerte ismert szőtteseket, asztalterítőket, függönyöket készít még ma is. A Népművészeti Házban megtekinthetik, hogyan készítik ezeket a míves munkákat, de ha kedvük van, ki is próbálhatják a szövés tudományát. A gáz, mint gyógytényező kutatása 1992-ben kezdődött a településen, és jelenleg is tart. A Népművészeti Házban gázkutatás-történeti kiállítás is található, ahol sok érdekes és hasznos dologgal ismerkedhetnek meg a látogatók.


Forrás: www.matrahegy.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden