Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...


Mátraderecske
Heves megye

A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén Budapesttől mintegy 120 km-re Heves megyében helyezkedik el. Közkedvelt kiránduló- és gyógyfürdőhely. A község természeti kincsekben gazdag, fekvése szemet gyönyörködtető, levegője tiszta.

A település határában van a feltehetőleg a XI-XIII. sz.-ban az Aba nemzetség által építtetett Kanázsvár, amely a török hódoltság idején elpusztult. A várrom a Mátraderecske - Recsk között húzódó hegyháton található. Négyzet alaprajzú megmaradt tornya még ma is büszkén emelkedik a Baláta-bércen.

Az egykor a falu szélére épített, de ma már a település közepén elhelyezkedő barokk római katolikus templomot 1804-ben a Fájdalmas Szűz tiszteletére szentelték fel.A falu központjában az egykori régi temetőben található egy 1848-49-es szabadságharcos emlékhely, Kis János honvédőrnagy vörösmárvány síremléke.

A település régebben termálvizéről vált híressé, a 90-es évek közepétől pedig Magyarország egyetlen szén-dioxidos gázfürdője (Mofetta) található itt. A Mofetta a szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegségek gyógyítására alkalmas.

1912-től téglagyára van Mátraderecskének, mely több tulajdonosváltást követően 1994-es privatizációt követően a Leier-csoport tulajdonába került.

A palóc hagyományok őrzése jellemző a településre. A Háziipari Szövetkezet Európa-szerte ismert szőtteseket, asztalterítőket, függönyöket készít még ma is. A Népművészeti Házban megtekinthetik, hogyan készítik ezeket a míves munkákat, de ha kedvük van, ki is próbálhatják a szövés tudományát. A gáz, mint gyógytényező kutatása 1992-ben kezdődött a településen, és jelenleg is tart. A Népművészeti Házban gázkutatás-történeti kiállítás is található, ahol sok érdekes és hasznos dologgal ismerkedhetnek meg a látogatók.


Forrás: www.matrahegy.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden