Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...


Abasár
Heves megye

Abasár A Mátra déli lábánál, Gyöngyöstől keletre, a Sár-hegy lejtőjén, illetve a Bene-patak völgyében fekszik a település. Jól megközelíthető autóval mind Gyöngyös, mind Mátrafüred irányából.

Abasár eredeti neve Saár, a X. században itt élt birtokos személy nevét őrzi, jelentése sárga, szőke. Heves megye nyugati részén a Mátra lábánál, Gyöngyöstől 9 kilométerre, egy különleges fekvésű völgyben található.

A dombos vidéken a legmagasabb tengerszintfeletti magasság 497 méter, ez a Sárhegy magassága. A falu határában a tatár mezőn természetföldrajzi kuriózum a jégkorszakból visszamaradt körfolyások területe. Nyugati határán van a Szent Anna tó, mely vulkáni kráterben alakult ki. Ide húzódik a Sárhegy védett növény és állatvilága. Nevezetes az itt található nádas és a ritka lepkék. Cser és tölgyes erdők találhatók a környéken, az erdőkben megtalálhatók a Mátrából átjáró nagy és kisvadak, madarak. Abasár andezit és homokkő lelőhelyekkel rendelkezik. Jellegzetesek különleges, állandó hőmérsékletet biztosító borospincéi, melyek még a Mátrában is kuriózumnak számítanak.

Az abasári borvidék fejlődésében is meghatározó szerepet játszott a banktőke megjelenése. A századforduló után, 1901-ben kapta mai nevét a település, ahol többek között Magyarország legmagasabban fekvő szőlőterülete is található (Sárhegy, (dobóczi lapos) ).


Forrás: www.abasar.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden