Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...


Eger
Heves megye

Eger (latinul: Agria, németül Erlau, szlovákul Jáger, törökül Egri) Heves megye székhelye, Észak-Magyarország második legnépesebb, és egyik legszebb történelmi városa. Jelentős oktatási és kulturális központ számos világhírű múzeummal és műemlékkel, melyek közül kiemelkedő az egri vár. Az egri borvidék központjaként a legjelentősebb magyar bortermelők közé tartozik. Az egri bikavér külföldi piacokon is ismert.

A város nevének eredete ismeretlen; többek szerint az „éger(fa)” elnevezésből származik.
Talán a kellemes klíma, vagy a gyönyörű vidék teszi, de a város és környéke már a kőkorszak óta lakott, erre utalnak az Almagyaron, Répástetőn és a Szépasszonyvölgyben fellelt fegyvermaradványok, pénzérmék és egyéb leletek. A várost vallási központtá Szent István tette a 11. században, s mivel stratégiailag is fontos település volt, a 13. században IV. Béla kővár építésére adott engedélyt. A vár és a falai közt álló székesegyház generációkon keresztül - olykor romjaiból - épült, szépült, mai formáját a 18. században nyerte el Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly elképzelési alapján.
Magyarország három részre szakadása idején Eger fontos végvár lett. Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt a vár (a nőket és gyerekeket is beleszámítva) kevesebb mint 2100 védője 1552-ben visszaverte egy nagy török sereg támadását. Az ostrom történetét a mai olvasók leginkább Gárdonyi Egri csillagok című, népszerű regényéből ismerhetik.
A török megszállás után az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akar a Várban lakni. A polgári városban vásárol két telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ a mögöttes dombból termelik ki. Ezáltal egyrészt megépül a palota, másrészt kialakul a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok decimáját (dézsmáját – tizedét) tárolják. A pincerendszer a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig 3 kilométer hosszan nyúlt el a város alatt. A mai pince legszebb része az Oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret. A pincerendszer ma csak vezetéssel látogatható, mert egyes szakaszai veszélyessé váltak az idők során. 2007-ben nyilvános szavazás révén a "Város a város alatt" egyike lett Magyarország 7 legérdekesebb építészeti emlékének. 1754-ben Barkóczy püspök a bécsi egyetem mintájára felsőoktatási intézményt próbált kiépíteni, de csak részben járt sikerrel. Végül utóda, Eszterházy Károly 1774-ben alapíthatta meg a négy fakultásos egyetemet, mely ma általános főiskolaként funkcionál. A 19. század pusztító tűzvészei és áradásai után a reformkor számos egri nevezetesség megépülésével köszöntött be. Pyrker László püspök képtárat hozott létre és megalapított a az első magyar nyelvű tanítóképző intézetet, valamint megkezdte a neoklasszikus bazilika építését.

Szinte példa nélküli Magyarországon, hogy ilyen rövid idő alatt kiépüljön egy város, amelyben a műemlékek tömkelege született meg. Jellegzetes elemei Egernek a pincék, a legismertebb a Szépasszony-völgyi pincesor. De találunk kevésbé ismert borházas pincesorokat a Farkasvölgy utcában vagy a Szalapart utcában is, amelyek méltók volnának a műemlékvédelemre. A régi szokás szerint leggyakrabban a vendégek a hordók között, állva fogyasztották a bor, amelyet a gazda a lopóból eregetett a poharakba. Ma már számos vendéglátásra szakosodott borházat látogathatunk meg, de Eger pincéinek különös közegében és hangulatában esik legjobban a bor. Az egész évben átlagosan 10 fokos hőmérséklet nem csak a tárolásra, hanem a fogyasztásra is a legalkalmasabb. A nyáron kellemesen hűvös, télen pedig barátságosan enyhe pincében a fehérbor azonnal a legjobb tulajdonságait mutatja meg, a vörösbor pedig néhány perc múlva a poharat fogó kéz melegétől lesz a kívánt hőfokú.


Forrás: www.eger.huAccommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye

Accommodation Vincze  Vendégház
Max. férőhely: 8 fő
Ár: 4000 Ft/főtől

Szépasszonyvölgyi Apartman
Eger, Heves megye

Szépasszonyvölgyi Apartman
Max. férőhely: 6 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden