Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...


Eger
Heves megye

Eger (latinul: Agria, németül Erlau, szlovákul Jáger, törökül Egri) Heves megye székhelye, Észak-Magyarország második legnépesebb, és egyik legszebb történelmi városa. Jelentős oktatási és kulturális központ számos világhírű múzeummal és műemlékkel, melyek közül kiemelkedő az egri vár. Az egri borvidék központjaként a legjelentősebb magyar bortermelők közé tartozik. Az egri bikavér külföldi piacokon is ismert.

A város nevének eredete ismeretlen; többek szerint az „éger(fa)” elnevezésből származik.
Talán a kellemes klíma, vagy a gyönyörű vidék teszi, de a város és környéke már a kőkorszak óta lakott, erre utalnak az Almagyaron, Répástetőn és a Szépasszonyvölgyben fellelt fegyvermaradványok, pénzérmék és egyéb leletek. A várost vallási központtá Szent István tette a 11. században, s mivel stratégiailag is fontos település volt, a 13. században IV. Béla kővár építésére adott engedélyt. A vár és a falai közt álló székesegyház generációkon keresztül - olykor romjaiból - épült, szépült, mai formáját a 18. században nyerte el Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly elképzelési alapján.
Magyarország három részre szakadása idején Eger fontos végvár lett. Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt a vár (a nőket és gyerekeket is beleszámítva) kevesebb mint 2100 védője 1552-ben visszaverte egy nagy török sereg támadását. Az ostrom történetét a mai olvasók leginkább Gárdonyi Egri csillagok című, népszerű regényéből ismerhetik.
A török megszállás után az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akar a Várban lakni. A polgári városban vásárol két telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ a mögöttes dombból termelik ki. Ezáltal egyrészt megépül a palota, másrészt kialakul a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok decimáját (dézsmáját – tizedét) tárolják. A pincerendszer a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig 3 kilométer hosszan nyúlt el a város alatt. A mai pince legszebb része az Oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret. A pincerendszer ma csak vezetéssel látogatható, mert egyes szakaszai veszélyessé váltak az idők során. 2007-ben nyilvános szavazás révén a "Város a város alatt" egyike lett Magyarország 7 legérdekesebb építészeti emlékének. 1754-ben Barkóczy püspök a bécsi egyetem mintájára felsőoktatási intézményt próbált kiépíteni, de csak részben járt sikerrel. Végül utóda, Eszterházy Károly 1774-ben alapíthatta meg a négy fakultásos egyetemet, mely ma általános főiskolaként funkcionál. A 19. század pusztító tűzvészei és áradásai után a reformkor számos egri nevezetesség megépülésével köszöntött be. Pyrker László püspök képtárat hozott létre és megalapított a az első magyar nyelvű tanítóképző intézetet, valamint megkezdte a neoklasszikus bazilika építését.

Szinte példa nélküli Magyarországon, hogy ilyen rövid idő alatt kiépüljön egy város, amelyben a műemlékek tömkelege született meg. Jellegzetes elemei Egernek a pincék, a legismertebb a Szépasszony-völgyi pincesor. De találunk kevésbé ismert borházas pincesorokat a Farkasvölgy utcában vagy a Szalapart utcában is, amelyek méltók volnának a műemlékvédelemre. A régi szokás szerint leggyakrabban a vendégek a hordók között, állva fogyasztották a bor, amelyet a gazda a lopóból eregetett a poharakba. Ma már számos vendéglátásra szakosodott borházat látogathatunk meg, de Eger pincéinek különös közegében és hangulatában esik legjobban a bor. Az egész évben átlagosan 10 fokos hőmérséklet nem csak a tárolásra, hanem a fogyasztásra is a legalkalmasabb. A nyáron kellemesen hűvös, télen pedig barátságosan enyhe pincében a fehérbor azonnal a legjobb tulajdonságait mutatja meg, a vörösbor pedig néhány perc múlva a poharat fogó kéz melegétől lesz a kívánt hőfokú.


Forrás: www.eger.huAccommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye

Accommodation Vincze  Vendégház
Max. férőhely: 8 fő
Ár: 4000 Ft/főtől

Szépasszonyvölgyi Apartman
Eger, Heves megye

Szépasszonyvölgyi Apartman
Max. férőhely: 6 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden