Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...


Kisnána
Heves megye

Kisnána község Heves megyében, a Mátraalján található, Gyöngyöstől kb. 25 kilométerre, Egertől megközelítőleg ugyanekkora távolságra fekszik.
A fellelhető iratok alapján megállapítható, hogy Kisnána már a 11. században is lakott volt, sőt egyesek szerint már a honfoglalás előtt is éltek itt embercsoportok. Az, hogy az Aba nemzetséghez tartozó Kompolti család birtokába mikor került ez a terület, pontosan nem bizonyítható. Első említése 1325-ből való, mikor Kompolti Péter megosztja birtokát fiai között. A 15. században a család várat emeltetett, melynek épen maradt, majd felújított részei ma is látogathatók. 1428-ban a Kompolti család fiú ága kihalt, s az uradalom először az Országh, majd a Losonczy családhoz került. A 16. században a törökdúlás idején a vitézségéről nem éppen híres Móré László védte a várat. A hírhedt rokon innen indult fegyvereseivel rabló portyákra a környék falvai ellen, míg 1543-ban a törökök kifüstölték fészkéből, lerombolva a vár jelentős részét is. Móré László elveszett kincsiről így emlékeznek a helyiek:

Móré László több szekérnyi kinccsel érkezett a várba. Mikor a törökök háromnapi ostrommal bevették Nána falait, Móré kincseit nem találták meg. Nem is találhatták, hiszen a lovag jól elrejtette az Ördögvályú-völgyében, a Kecskefejes szikla alatti barlangban, mely még a Kompoltiak kincstára volt.
A helyi szájhagyomány szerint a ma községi könyvtárként funkcionáló parasztház egykor a várból kivezető alagút nyílása fölé épült. Az alagútban pedig ott volt befalazva a titokzatos Nánai-kódex, mely tartalmazta a kincses barlang helyének leírását is. A kódex rejtekhelye épp a ház alatti szakaszon volt.
A II. Világháború idején egy éjjel, közvetlenül az oroszok bevonulása előtt, eltűnt egy öregember, aki állítólag tudta a kódex titkát, s vele együtt eltűnt egy német tiszt is. Az öreget később megtalálták a falu közeli erdőben agyonlőve. A parasztház pincéjében pedig ásás nyomát, betemetett gödröt talált a tulajdonosa.
Mindenesetre a kincseknek még mindig ott kell lenniük valahol a hegyek között, mert az évszázadok áradásai eltemették a Kecskefejes sziklát, s azt legalább száz éve senki sem látta. Ördögök őrzik, akik viharos éjszakán nagy patadobogással jönnek fel a föld alól. A faluban is hangzik az égzengés. Mások szerint csak a víz görgeti a hatalmas sziklákat a patak medrében.


A településre érkezve érdemes felkeresni az eredeti szerszámokkal berendezett kovácsműhelyt és a szlovák tájházat, mely bemutatja, hogy éltek itt a múlt században érkező szlovák telepesek. A friss levegőre, aktív kikapcsolódásra vágyó turistáknak is kitűnő lehetőségeket tartogat a környék. Megkereshetjük a Móré vitéz elveszett kincseit az Ördögvályú-völgyben, kortyolhatunk a Vár-forrás 300 méter mélyről feltörő vizéből, vagy ásványokat gyűjthetünk a tarnócai kőbányában.


Forrás: www.kisnana.huBari Tanya
Falusi szállás
Kisnána, Heves megye

Bari Tanya
Max. férőhely: 8 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden