Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...


Kisnána
Heves megye

Kisnána község Heves megyében, a Mátraalján található, Gyöngyöstől kb. 25 kilométerre, Egertől megközelítőleg ugyanekkora távolságra fekszik.
A fellelhető iratok alapján megállapítható, hogy Kisnána már a 11. században is lakott volt, sőt egyesek szerint már a honfoglalás előtt is éltek itt embercsoportok. Az, hogy az Aba nemzetséghez tartozó Kompolti család birtokába mikor került ez a terület, pontosan nem bizonyítható. Első említése 1325-ből való, mikor Kompolti Péter megosztja birtokát fiai között. A 15. században a család várat emeltetett, melynek épen maradt, majd felújított részei ma is látogathatók. 1428-ban a Kompolti család fiú ága kihalt, s az uradalom először az Országh, majd a Losonczy családhoz került. A 16. században a törökdúlás idején a vitézségéről nem éppen híres Móré László védte a várat. A hírhedt rokon innen indult fegyvereseivel rabló portyákra a környék falvai ellen, míg 1543-ban a törökök kifüstölték fészkéből, lerombolva a vár jelentős részét is. Móré László elveszett kincsiről így emlékeznek a helyiek:

Móré László több szekérnyi kinccsel érkezett a várba. Mikor a törökök háromnapi ostrommal bevették Nána falait, Móré kincseit nem találták meg. Nem is találhatták, hiszen a lovag jól elrejtette az Ördögvályú-völgyében, a Kecskefejes szikla alatti barlangban, mely még a Kompoltiak kincstára volt.
A helyi szájhagyomány szerint a ma községi könyvtárként funkcionáló parasztház egykor a várból kivezető alagút nyílása fölé épült. Az alagútban pedig ott volt befalazva a titokzatos Nánai-kódex, mely tartalmazta a kincses barlang helyének leírását is. A kódex rejtekhelye épp a ház alatti szakaszon volt.
A II. Világháború idején egy éjjel, közvetlenül az oroszok bevonulása előtt, eltűnt egy öregember, aki állítólag tudta a kódex titkát, s vele együtt eltűnt egy német tiszt is. Az öreget később megtalálták a falu közeli erdőben agyonlőve. A parasztház pincéjében pedig ásás nyomát, betemetett gödröt talált a tulajdonosa.
Mindenesetre a kincseknek még mindig ott kell lenniük valahol a hegyek között, mert az évszázadok áradásai eltemették a Kecskefejes sziklát, s azt legalább száz éve senki sem látta. Ördögök őrzik, akik viharos éjszakán nagy patadobogással jönnek fel a föld alól. A faluban is hangzik az égzengés. Mások szerint csak a víz görgeti a hatalmas sziklákat a patak medrében.


A településre érkezve érdemes felkeresni az eredeti szerszámokkal berendezett kovácsműhelyt és a szlovák tájházat, mely bemutatja, hogy éltek itt a múlt században érkező szlovák telepesek. A friss levegőre, aktív kikapcsolódásra vágyó turistáknak is kitűnő lehetőségeket tartogat a környék. Megkereshetjük a Móré vitéz elveszett kincseit az Ördögvályú-völgyben, kortyolhatunk a Vár-forrás 300 méter mélyről feltörő vizéből, vagy ásványokat gyűjthetünk a tarnócai kőbányában.


Forrás: www.kisnana.huBari Tanya
Falusi szállás
Kisnána, Heves megye

Bari Tanya
Max. férőhely: 8 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden