Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...


Nagyvisnyó
Heves megye

Nagyvisnyó község Heves megyében, Szilvásváradtól 5 kilométerre található. Hegyekkel ölelt helyen, a Bükki Nemzeti Park területén, a Szilvás patak mellett fekszik. A település nevének első említése 1239-ben történt Wisna alakban. 1293-ból a Wysnyo névalak maradt fenn. A települést először várjobbágyok lakták, s az éleskői, a dédesi, majd a diósgyőri várhoz tartozott. A település birtokjoga 1438-ban fele részben a Pálóczy családra szállott, a másik rész birtokosa a Bél nemzetség, majd a Bekény család volt. Ezt a területet 1510-ben Pusztavisnyó néven Ományi Tamás és László vásárolta meg. A Pálóczy család kihaltával Perényi Péter lett a birokos, a XVI. század végén pedig Dóczy Kelemen mellett a Szécsy család tulajdonába került.

A településen már a XVI. században a református vallású lakosság volt többségben, 1605-től önálló református egyház működött. 1804-ben épült a református templom. Csodálatosan festett, kazettás mennyezette ma műemlék.
1659 és 1663 között Wesselényi Ferenc nádor volt a birtokos, aki eladta Jászy Jánosnak. Utóbbi végrendeletében a Szentpétery, Szász és Szepessy családokra hagyta. A falu a XVIII. században Szepessy-és Máriássy-birtok volt.Az 1780-as évek elejétől kezdett el működni a Bán-völgy nagyvisnyói oldalán a palakőbánya, mely egészen 1910-ig üzemelt. A sötét színű, jól hasadó palát tetőfedésre és iskolai palatáblának egyaránt használták. Nem csak a környéket látta el kiváló minőségű anyaggal, hanem Miskolcra, Egerbe, sőt Pestre is szállítottak belőle.
Másik geológiai érdekesség a Mihalovics-féle bánya, melyet 1982-ben védetté nyilvánítottak. A felső perm korban keletkezett fekete mészkő (bitumen tartalma miatt) a bánya egyik nevezetessége. A szénfekete követ az egri építkezéseken gyakran használták lábazati kőnek. A kőzet kora 251-245 millió év.

A XVIII. század végétől vannak adatok üveghuta, valamint papírmalom meglétéről; ezek a XIX. század első harmadában megszűntek.A birtok a XIX. század első felében a gr. Keglevich és Szepessy család, valamint Latinák Márton vasgyáros birtokába került. A XIX. század közepén vashámort is említenek a források. A község házait elhagyva, a dél felől lehúzódó hegy nyúlványok szomorú nevezetessége, hogy 1909-ben itt lőtték le a Bükk utolsó medvéjét.

Az itt lakók palócok, viseletük jellegzetes palóc népviselet volt. A fonóházakban folyó téli fonás a legjelentősebb tevékenység volt, ugyanis jellemző volt a kendertermesztés. A termelőszövetkezet megalakulása után az 1960-as években megszűnt. A gyönyörű palóc parasztházak és a későbbi tornácos házak egy része már lebontásra került, de néhány azért még őrzi a régi falukép emlékét.

Az aktív pihenést szolgálja a település határában létesült 3 ha-os horgásztó, a Bükk hegységben kanyargó kerékpárút, a bánkúti sípályák, s a Bükk hegységben kijelölt túraútvonalak. A Nagyvölgy még érintetlen környezetben fekvő turistaútvonal. A faluból gyalog fel lehet jutni Bánkútra. 2007-óta rendezik meg a Bükki Nyári Napok kulturális rendezvénysorozatott, amely során a szervezők valódi kultúrát igyekeznek csempészni a település életébe színházi előadásokkal, komoly zenei koncertekkel. A rendezvénysorozaton belül elindult a Bükki Művésztelep, amelynek keretében képzőművészek (festők, grafikusok) kapnak lehetőséget arra, hogy egy héten keresztül az inspiráló festői környezetben alkothassanak.


Forrás: www.nagyvisnyo.hu/Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye

Fónagy Vendégház
Max. férőhely: 11 fő
Ár: 3000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden