Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...


Nagyvisnyó
Heves megye

Nagyvisnyó község Heves megyében, Szilvásváradtól 5 kilométerre található. Hegyekkel ölelt helyen, a Bükki Nemzeti Park területén, a Szilvás patak mellett fekszik. A település nevének első említése 1239-ben történt Wisna alakban. 1293-ból a Wysnyo névalak maradt fenn. A települést először várjobbágyok lakták, s az éleskői, a dédesi, majd a diósgyőri várhoz tartozott. A település birtokjoga 1438-ban fele részben a Pálóczy családra szállott, a másik rész birtokosa a Bél nemzetség, majd a Bekény család volt. Ezt a területet 1510-ben Pusztavisnyó néven Ományi Tamás és László vásárolta meg. A Pálóczy család kihaltával Perényi Péter lett a birokos, a XVI. század végén pedig Dóczy Kelemen mellett a Szécsy család tulajdonába került.

A településen már a XVI. században a református vallású lakosság volt többségben, 1605-től önálló református egyház működött. 1804-ben épült a református templom. Csodálatosan festett, kazettás mennyezette ma műemlék.
1659 és 1663 között Wesselényi Ferenc nádor volt a birtokos, aki eladta Jászy Jánosnak. Utóbbi végrendeletében a Szentpétery, Szász és Szepessy családokra hagyta. A falu a XVIII. században Szepessy-és Máriássy-birtok volt.Az 1780-as évek elejétől kezdett el működni a Bán-völgy nagyvisnyói oldalán a palakőbánya, mely egészen 1910-ig üzemelt. A sötét színű, jól hasadó palát tetőfedésre és iskolai palatáblának egyaránt használták. Nem csak a környéket látta el kiváló minőségű anyaggal, hanem Miskolcra, Egerbe, sőt Pestre is szállítottak belőle.
Másik geológiai érdekesség a Mihalovics-féle bánya, melyet 1982-ben védetté nyilvánítottak. A felső perm korban keletkezett fekete mészkő (bitumen tartalma miatt) a bánya egyik nevezetessége. A szénfekete követ az egri építkezéseken gyakran használták lábazati kőnek. A kőzet kora 251-245 millió év.

A XVIII. század végétől vannak adatok üveghuta, valamint papírmalom meglétéről; ezek a XIX. század első harmadában megszűntek.A birtok a XIX. század első felében a gr. Keglevich és Szepessy család, valamint Latinák Márton vasgyáros birtokába került. A XIX. század közepén vashámort is említenek a források. A község házait elhagyva, a dél felől lehúzódó hegy nyúlványok szomorú nevezetessége, hogy 1909-ben itt lőtték le a Bükk utolsó medvéjét.

Az itt lakók palócok, viseletük jellegzetes palóc népviselet volt. A fonóházakban folyó téli fonás a legjelentősebb tevékenység volt, ugyanis jellemző volt a kendertermesztés. A termelőszövetkezet megalakulása után az 1960-as években megszűnt. A gyönyörű palóc parasztházak és a későbbi tornácos házak egy része már lebontásra került, de néhány azért még őrzi a régi falukép emlékét.

Az aktív pihenést szolgálja a település határában létesült 3 ha-os horgásztó, a Bükk hegységben kanyargó kerékpárút, a bánkúti sípályák, s a Bükk hegységben kijelölt túraútvonalak. A Nagyvölgy még érintetlen környezetben fekvő turistaútvonal. A faluból gyalog fel lehet jutni Bánkútra. 2007-óta rendezik meg a Bükki Nyári Napok kulturális rendezvénysorozatott, amely során a szervezők valódi kultúrát igyekeznek csempészni a település életébe színházi előadásokkal, komoly zenei koncertekkel. A rendezvénysorozaton belül elindult a Bükki Művésztelep, amelynek keretében képzőművészek (festők, grafikusok) kapnak lehetőséget arra, hogy egy héten keresztül az inspiráló festői környezetben alkothassanak.


Forrás: www.nagyvisnyo.hu/Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye

Fónagy Vendégház
Max. férőhely: 11 fő
Ár: 3000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden