Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Letkés, Pest megye
Budapestről 70 km-re az Ipoly völgyében található vendégházunk 2005-ben ...

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
A vasi hegyhát és a zalai dombok között fekszik Nagymákfa, ez a dimbes-dombos, ...

Andrea Villa
Hévíz, Zala megye
Családias Apartman Villánk a Balaton nyugati részén, a világ hírű ...

Noll Tanya - Falusi turizmus, Erdei iskola
Falusi szállás
Felcsút, Fejér megye
Tanyánk, melyet nagyszüleink alapítottak 1920-ban, Budapesttől 40 km-re, ...

TorbaLak Vendégház
Falusi szállás
Jászszentandrás, Jász-Nagykun-Szolnok megye
A TorbaLak igazából két épület!
Az egyik egy négy napraforgós ...


Ebes
Hajdú-Bihar megye

Négyezer fős település Hajdú-Bihar megyében. A 4-es számú főközlekedési út és a Budapestet Záhonnyal összekötő 100-as vasúti fővonal között terül el Hajdúszoboszló (8 km) és Debrecen (13 km) között.

A Váradi Regesztrum említi először a település nevét 1271-ben Ebey alakban. Valószínűnek látszik, hogy a pecérek, a királyi udvar, fejedelmi, hercegségi vadászataihoz tenyésztettek itt vadászkutyákat, agarakat. 1440-ben a Szepesi család birtokába került Ebesfalva tíz másik településsel együtt. A XV-XVI. században Ebes virágzó falu volt. Az 1700-as években elkezdődött a tanyák őseinek, a szállásoknak a kialakulása a Debrecen határához tartozó Ebesen is.

A XIX. század közepén megépült Budapest-Debrecen vasútvonal a területet bekapcsolta az ország vérkeringésébe. 1949-ben megkezdődött a mezőgazdaság nagyüzemi átszervezése, amely a tanyák fokozatos felszámolásához vezetett. Ebes, Nagyhegyessel, Hortobággyal, Hajdúviddel és más alföldi településekkel együtt tervező asztalon született szocialista település volt a rendszerváltást megelőzően. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy 1985-ben Ebesen rendezték meg a szocialista községek első országos találkozóját. 1952-ben Ebes, mint község alakult meg. Ekkor épült 116 ház, a községháza, az első iskola, orvosi rendelő, járda, út és villanyhálózat.

Mesterségesen kialakított település lévén Ebesnek kezdetben nem volt temploma. 1933-tól 1948-ig csak ünnepek alkalmával tartottak református istentiszteletet a tanyasi iskolában. Saját templom építése 1992-ben kezdődhetett csak el, melyet 1997-ben szenteltek fel.

A környék néprajzi és helytörténeti emlékeit a Széchényi Ferenc Tájmúzeum igyekszik megőrizni az utókornak. A múzeum alapját három gyűjtemény alkotja: Uzonyi Pál képzőművészeti alkotásai, Virág István néprajzi tárgyai és Haja István helytörténeti gyűjteménye. De rendszeresen szerveznek kiállítást a helyi iskola művészeti tagozatos diákjainak munkáiból is.


Forrás: www.ebes.huBéke Vendéház
Falusi szállás
Ebes, Hajdú-Bihar megye

Béke Vendéház
Max. férőhely: 8 fő
Ár: 2000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden