Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Ópusztaszeri Akhal Ménes - Jurtaszállás
Ópusztaszer, Csongrád megye
Ha Önök Ópusztaszerre látogatnak, megtekinthetik a Feszty-körképet ...

TorbaLak Vendégház
Falusi szállás
Jászszentandrás, Jász-Nagykun-Szolnok megye
A TorbaLak igazából két épület!
Az egyik egy négy napraforgós ...

Borbolya Vendégház
Falusi szállás
Cserkút, Baranya megye
Több mint tíz éve foglalkozunk falusi turizmussal Cserkúton. Sokáig ...

Hanga Vendégház
Falusi szállás
Parád, Heves megye
Vendégházunk a Mátra északi lábánál található, panorámás kilátással ...

Bakony Sonne Vendégház
Falusi szállás
Döbrönte, Veszprém megye
Döbrönte a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A takaros ...


Ebes
Hajdú-Bihar megye

Négyezer fős település Hajdú-Bihar megyében. A 4-es számú főközlekedési út és a Budapestet Záhonnyal összekötő 100-as vasúti fővonal között terül el Hajdúszoboszló (8 km) és Debrecen (13 km) között.

A Váradi Regesztrum említi először a település nevét 1271-ben Ebey alakban. Valószínűnek látszik, hogy a pecérek, a királyi udvar, fejedelmi, hercegségi vadászataihoz tenyésztettek itt vadászkutyákat, agarakat. 1440-ben a Szepesi család birtokába került Ebesfalva tíz másik településsel együtt. A XV-XVI. században Ebes virágzó falu volt. Az 1700-as években elkezdődött a tanyák őseinek, a szállásoknak a kialakulása a Debrecen határához tartozó Ebesen is.

A XIX. század közepén megépült Budapest-Debrecen vasútvonal a területet bekapcsolta az ország vérkeringésébe. 1949-ben megkezdődött a mezőgazdaság nagyüzemi átszervezése, amely a tanyák fokozatos felszámolásához vezetett. Ebes, Nagyhegyessel, Hortobággyal, Hajdúviddel és más alföldi településekkel együtt tervező asztalon született szocialista település volt a rendszerváltást megelőzően. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy 1985-ben Ebesen rendezték meg a szocialista községek első országos találkozóját. 1952-ben Ebes, mint község alakult meg. Ekkor épült 116 ház, a községháza, az első iskola, orvosi rendelő, járda, út és villanyhálózat.

Mesterségesen kialakított település lévén Ebesnek kezdetben nem volt temploma. 1933-tól 1948-ig csak ünnepek alkalmával tartottak református istentiszteletet a tanyasi iskolában. Saját templom építése 1992-ben kezdődhetett csak el, melyet 1997-ben szenteltek fel.

A környék néprajzi és helytörténeti emlékeit a Széchényi Ferenc Tájmúzeum igyekszik megőrizni az utókornak. A múzeum alapját három gyűjtemény alkotja: Uzonyi Pál képzőművészeti alkotásai, Virág István néprajzi tárgyai és Haja István helytörténeti gyűjteménye. De rendszeresen szerveznek kiállítást a helyi iskola művészeti tagozatos diákjainak munkáiból is.


Forrás: www.ebes.huBéke Vendéház
Falusi szállás
Ebes, Hajdú-Bihar megye

Béke Vendéház
Max. férőhely: 8 fő
Ár: 2000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden