Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Filoména Vendégház
Falusi szállás
Hegykő, Győr-Moson-Sopron megye
A Vendégházban 2 db önálló apartman van, méretük és berendezésük ...

Fehér Rózsa Apartman
Cserszegtomaj, Zala megye
Cserszegtomaj kertvárosi jellege miatt kedvelt. A környéken minden megtalálható, ...

Göcsej-gyöngye vendégház
Falusi szállás
Kustánszeg, Zala megye
A vendégház Zalaegerszegtől 25 km-re Göcsej egyik legnyugodtabb legcsendesebb, ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Accommodation Vincze Vendégház
Falusi szállás
Eger, Heves megye
Eger festői belvárosában, a Minarettől kb 100 m-re csendes, családias ...


Kismarja
Hajdú-Bihar megye

Kismarja Hajdú-Bihar megyei település a román határ mentén mintegy 11 km-en érintve azt. Az 1300-as években Nagy Mária néven volt ismert. A község jelenlegi helyén egy nádassal, a szabályozatlan szilágysági dombok közül kilépo Berettyó folyó által táplált vadvizekkel körülvett sziget volt. Ide bújtak a község lakói a tatárjárás és a török hódoltság idején s így kialakult a mai településszerkezet.

Kismarja utolsó földesura a Bocskai család volt. A falu északkeleti részén van a Bocskai Várdomb, kulturális örökségünk, melyen a Bocskai család lakhelye állt. A család eredetét legendák övezik. 1522-ben Kismarja és a hozzá tartozó részbirtokok földbirtokosa már Bocskai György, aki maga is lakott a várban, az ő hatodik gyermeke István, a késobbi fejedelem. A kismarjaiak azt vallják, hogy Bocskai István a kismarjai várban született. A fejedelem a "Kismarjai" előnevet holtáig viselte. Bocskai István 1606. szeptember 22-én aláírta a község szabadalomlevelét ("a szülőföld iránti háládatosságból") ezzel községünket mezővárosi jogokkal és kiváltságokkal ruházta fel. Ezt a kiváltságot a település 1848-ig megőrizte. Az 1876-os új közigazgatási törvény szerint már csak nagyközség cím illette meg, azonban a városi múltra emlékeztetnek az országos vásárok, melyek 1945-ig évente négy alkalommal kerültek megrendezésre, vagy az 1757-ben épített városháza, a városmajor a tenyészállatokkal, és az 1779-ben épült háromszintes komagtár, mely még ma is áll.

A "főtéren" található a református templom, melyet védett hársfasor ölel körül. A református templomban függ Bocskai István képe, melyet Dobay Ferenc nagyváradi festő készített az 1890-es években. A templomban tárták fel 2004-ben a Bocskai család kriptáját, mely 550 éves múltat idéz fel bennünk. A templom mellett áll Bocskai István mellszobra, melyet Tóth András debreceni szobrászművész készített (Tóth Árpád költőnk apja). A főtéren található még a Hősi Emlékmű mely évekig I. világháborús emlékmű volt, majd 1992-ben a szobor oldalára újabb márványtábla került, a II. világháborúban elesett kismarjaiak nevével. A Bocskai Várdombon található a székely kapu, a Bocskai István emlékére állított kopjafa és a Hajdú katona fából faragott szobra.

Az itt lakók mezőgazdaságból, állattartásból éltek. A jelenlegi országhatárvonalat 1946-ban lezárták, így községünk az ország peremére került, megszünt a Nagyvárad és Debrecen közötti igen fontos kereskedelmi útvonal.

Az 1950-es évek elején közel 3000 főt számláló községbol állandó az elvándorlás, a belterület zsugorodik, a termőföldek egyötöde parlagon marad. Kismarján ma 1411 fő él. A huszadik század végére igen hátrányos helyzetbe került községünk ennek ellenére számtalan kiművelt emberfőt adott az országnak.


Forrás: www.tornacoshaz.van.hu/Tornácos Vendégház
Falusi szállás
Kismarja, Hajdú-Bihar megye

Tornácos Vendégház
Max. férőhely: 10 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden