Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Filoména Vendégház
Falusi szállás
Hegykő, Győr-Moson-Sopron megye
A Vendégházban 2 db önálló apartman van, méretük és berendezésük ...

Fehér Rózsa Apartman
Cserszegtomaj, Zala megye
Cserszegtomaj kertvárosi jellege miatt kedvelt. A környéken minden megtalálható, ...

Fónagy Vendégház
Falusi szállás
Nagyvisnyó, Heves megye
Szilvásvárad melletti faluban, Nagyvisnyón, csendes, szép, erdei környezetben ...

Boglárka Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
A vasi hegyhát és a zalai dombok között fekszik Nagymákfa, ez a dimbes-dombos, ...

Czanadomb Vendégház
Falusi szállás
Cserkút, Baranya megye
Vendégházunk, ahová most foglalni készül, Pécs közelében a Nyugat-Mecsekben ...


Kismarja
Hajdú-Bihar megye

Kismarja Hajdú-Bihar megyei település a román határ mentén mintegy 11 km-en érintve azt. Az 1300-as években Nagy Mária néven volt ismert. A község jelenlegi helyén egy nádassal, a szabályozatlan szilágysági dombok közül kilépo Berettyó folyó által táplált vadvizekkel körülvett sziget volt. Ide bújtak a község lakói a tatárjárás és a török hódoltság idején s így kialakult a mai településszerkezet.

Kismarja utolsó földesura a Bocskai család volt. A falu északkeleti részén van a Bocskai Várdomb, kulturális örökségünk, melyen a Bocskai család lakhelye állt. A család eredetét legendák övezik. 1522-ben Kismarja és a hozzá tartozó részbirtokok földbirtokosa már Bocskai György, aki maga is lakott a várban, az ő hatodik gyermeke István, a késobbi fejedelem. A kismarjaiak azt vallják, hogy Bocskai István a kismarjai várban született. A fejedelem a "Kismarjai" előnevet holtáig viselte. Bocskai István 1606. szeptember 22-én aláírta a község szabadalomlevelét ("a szülőföld iránti háládatosságból") ezzel községünket mezővárosi jogokkal és kiváltságokkal ruházta fel. Ezt a kiváltságot a település 1848-ig megőrizte. Az 1876-os új közigazgatási törvény szerint már csak nagyközség cím illette meg, azonban a városi múltra emlékeztetnek az országos vásárok, melyek 1945-ig évente négy alkalommal kerültek megrendezésre, vagy az 1757-ben épített városháza, a városmajor a tenyészállatokkal, és az 1779-ben épült háromszintes komagtár, mely még ma is áll.

A "főtéren" található a református templom, melyet védett hársfasor ölel körül. A református templomban függ Bocskai István képe, melyet Dobay Ferenc nagyváradi festő készített az 1890-es években. A templomban tárták fel 2004-ben a Bocskai család kriptáját, mely 550 éves múltat idéz fel bennünk. A templom mellett áll Bocskai István mellszobra, melyet Tóth András debreceni szobrászművész készített (Tóth Árpád költőnk apja). A főtéren található még a Hősi Emlékmű mely évekig I. világháborús emlékmű volt, majd 1992-ben a szobor oldalára újabb márványtábla került, a II. világháborúban elesett kismarjaiak nevével. A Bocskai Várdombon található a székely kapu, a Bocskai István emlékére állított kopjafa és a Hajdú katona fából faragott szobra.

Az itt lakók mezőgazdaságból, állattartásból éltek. A jelenlegi országhatárvonalat 1946-ban lezárták, így községünk az ország peremére került, megszünt a Nagyvárad és Debrecen közötti igen fontos kereskedelmi útvonal.

Az 1950-es évek elején közel 3000 főt számláló községbol állandó az elvándorlás, a belterület zsugorodik, a termőföldek egyötöde parlagon marad. Kismarján ma 1411 fő él. A huszadik század végére igen hátrányos helyzetbe került községünk ennek ellenére számtalan kiművelt emberfőt adott az országnak.


Forrás: www.tornacoshaz.van.hu/Tornácos Vendégház
Falusi szállás
Kismarja, Hajdú-Bihar megye

Tornácos Vendégház
Max. férőhely: 10 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden