Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Noll Tanya - Falusi turizmus, Erdei iskola
Falusi szállás
Felcsút, Fejér megye
Tanyánk, melyet nagyszüleink alapítottak 1920-ban, Budapesttől 40 km-re, ...


Szár
Fejér megye

A bronzkori leletek kerültek elő a földből és a falu határában római kori villát rejt a föld.
Nevét az Árpád-házi Szár Lászlóról kapta, aki Szent István királyunk unokatestvére volt. Történetírásokban először 1326-ban találkozunk nevével. A török hódoltság ideje alatt elnéptelenedik. Az 1700-as évek elején Pilisvörösvárról jöttek az első sváb telepesek. 1750-re több mint 140 családot ír össze a település történetét feljegyző pap.
A lakosok szorgalma és az Eszterházyak segítségével 1750-es években Fellner Jakab tervei alapján elkészült a templom és a paplak. Többszöri telepítésekkel 1700 főre gyarapodott a lélekszám. A lakosság földművelésből élt meg. Az iparosítást követő években sokan Tatabányára és Budapestre jártak dolgozni a faluból.
Az I. világháborúban 56, a II. világháborúban 44 lakos halt hősi halált.

1946. május 11. fekete nap a település életében, ekkor a legújabb kutatások szerint 170 családot telepítettek ki Németország nyugati megszállási övezetébe. Minden ingó és ingatlan vagyonukat itt kellett hagyni. Csak 20 kg-os csomagot vihettek magukkal. Helyükre az ország többi részéből (Túrkeve, Iszkaszentgyörgy) hoztak lakosokat. 1948-ban 30 családot telepítettek ki, de már "csak" Vérteskozmára. Ők 10 éven belül vagy visszavásárolták a házukat, vagy itt építkezhettek.

1960-as évekre kiépült a vezetékes vízhálózat. 1970-es években épült az egészségügyi objektum körzeti és fogorvosi, védőnői rendelővel, 3 szolgálati lakással.
A kultúrház ad otthont az 1991-ben újjáalakult Német Nemzetiségi Énekkarnak, amely a különböző minősítéseken ezüst, majd arany fokozatot ért el. Hagyományőrző munkájukat 1999­-ben a Fejér Megyei Közgyűlés Vörösmarty-díjjal jutalmazta.
A település kulturális hagyományai közé tartozik a Búcsú, amelyet a település védőszentje, Keresztelő Szent János születése (június 24.) tiszteletére a hónap utolsó szombatján és vasárnapján ünnepelnek meg méltó keretek között.


Forrás: www.saar-ujb.huÉlni jó Vendégház
Falusi szállás
Szár, Fejér megye

Élni jó Vendégház
Max. férőhely: 27 fő
Ár: 3200 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden