Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Ópusztaszeri Akhal Ménes - Jurtaszállás
Ópusztaszer, Csongrád megye
Ha Önök Ópusztaszerre látogatnak, megtekinthetik a Feszty-körképet ...

Mózes Vendégház
Falusi szállás
Ópusztaszer, Csongrád megye
A falu központjában, zöldövezetben 3+1 kényelmesen rádióval, TV-vel ...


Ópusztaszer
Csongrád megye

Ópusztaszer (1974-ig Sövényháza) település Csongrád megye Kisteleki kistérségében helyezkedik el. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet közepén, a Tiszától nyugatra található. Autóval az 5-ös úton közelíthető meg.
Ópusztaszer - előző nevén Sövényháza nevét 1348-ban említette először oklevél. Nevét a sövényből készült, tapasztott házairól kaphatta. Sövényháza a török hódoltság végéig virágzó falu volt, mely később elnéptelenedett.
A XVIII-XIX. században az alföldi uradalmakat felparcellázták és bérbe adták, megszilárdítva ezzel a tanyasi életformát. Sövényháza környező tanyavilágában ekkor majd' hétezer fő élt, de a területnek falumagja nem volt. Az elszórtan fekvő tanyák úgynevezett községközpontjában az 1800-as években épült fel a Pallavicini-kastély, közelében pedig a községháza, tőle 1 km-re az alsó-pusztaszeri, vagy központi major és mindkettőtől távolabb 1925-ben épült fel a katolikus templom. Sövényháza igazi falumagja az 1945 után felparcellázott telkeken bontakozott ki. A környező tanyák lakói az 1970-es évek közepétől kezdtek tömegesen a faluba költözni.
A község nevét 1973-ban Sövényházáról Ópusztaszerre változtatták, hogy egyértelművé váljon, hogy a középkori monostor és Árpád Emlékmű itt található. Az 1990-es évektől kezdődött meg egy rohamos infrastrukturális fejlődés a településen. Napjainkban az itt élők elsősorban a mezőgazdaságból és állattartásból élnek, de a falu életében igen fontos szerepet tölt be az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark is.
A parkot a honfoglalás és honalapítás emlékére építették. Anonymus - akinek a szobra az emlékparkban látható - Gesta Hungaroruma szerint a honfoglaló magyar törzsek vezérei ezen a tájon táboroztak 34 napon keresztül, hogy meghatározzák az új haza belső rendjét. Ezért a köztudatba úgy vonult be ez a hely, mint a honszerzők első országgyűlésének színhelye. Ennek igazolására 1970-ben nagyszabású ásatások kezdődtek. A régészeti feltárásokhoz kapcsolódó előbb tudományos, illetve alkalmi jellegű turizmust az 1980-as évektől kezdve felváltotta a tudatosan szervezett, egyre nagyobb szabású országos, sőt nemzetközi forgalmat jelentő történeti idegenforgalom. Az itt kialakított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyre bővülő látványosságaival évente több százezer hazai és külföldi látogatót vonz.


Forrás: www.wikipedia.huÓpusztaszeri Akhal Ménes - Jurtaszállás
Ópusztaszer, Csongrád megye

Ópusztaszeri Akhal  Ménes - Jurtaszállás
Max. férőhely: 36 fő
Ár: 2000 Ft/főtől

Mózes Vendégház
Falusi szállás
Ópusztaszer, Csongrád megye

Mózes Vendégház
Max. férőhely: 18 fő
Ár: 3500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden