Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Ópusztaszeri Akhal Ménes - Jurtaszállás
Ópusztaszer, Csongrád megye
Ha Önök Ópusztaszerre látogatnak, megtekinthetik a Feszty-körképet ...

Mózes Vendégház
Falusi szállás
Ópusztaszer, Csongrád megye
A falu központjában, zöldövezetben 3+1 kényelmesen rádióval, TV-vel ...


Csongrád megye leírása

Csongrád megye

Magyarország délkeleti részén található megyénk, mely egyben a legalacsonyabban fekvő területe hazánknak. A síkságot a Tisza szeli ketté, jelentősebb folyóvizei a Maros és a Körös, ezen kívül sok tó és csatorna található a megyében. Déli részén két országgal, Szerbiával és Romániával határos.
Csongrád megye mai területe az 1950-es megyerendezéskor alakult ki, amikor hozzácsatolták a megszűnő Csanád megye egyes részeit, illetve Békés megyéhez csatolták Kardoskút községet. A megye székhelyét ekkor helyezték Szentesről Hódmezővásárhelyre, majd onnan 1962-ben Szegedre.
A jó minőségű termőföldnek és a kedvező éghajlatnak köszönhetően Csongrád megye átlag feletti mezőgazdasági potenciállal rendelkezik. Csongrád megye adja az ország mezőgazdasági termelésének 6,2%-át. A vetésszerkezeten belül meghatározó volt és maradt a gabonatermesztés súlya (60-70 százalék körüli). A búza és kukorica mögött a harmadik legnagyobb területen termelt napraforgó szerepe erősödik, a cukorrépáé - a térség cukorgyárainak bezárásával - folyamatosan gyengül. A vöröshagyma, a fűszerpaprika-, a gyökérzöldség-, és a fokhagymatermelés terén az országos termelés felét a megye tájkörzetei (Makó, Szeged) adják.

Kultúra, turizmus

A megyeszékhely, Szeged Magyarország egyik legjelentősebb kulturális, közoktatási és tudományos központja. A Szegedi Tudományegyetem mellett országos jelentőségű tudományos kutatóhelyek találhatóak itt. A megye rendezvényei közül kiemelkedő a Szegedi Szabadtéri Játékok, mely évről évre több ezer színházkedvelőt vonz a városba. A híres múzeumok és kiállítóhelyek között megemlítendő a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Alföldi Galéria, az Emlékpont, a 2005-ben az Év Múzeumának választott makói József Attila Múzeum, valamint a szentesi Koszta József Múzeum.
A megye településein számos gasztronómiai programot szerveznek az itt termő zöldségek (burgonya, sárgarépa, hagyma, paprika, spárga, paradicsom), gyümölcsök (például őszibarack) és a hagyományos magyar ételek (lepény, halászlé, lecsó, kakaspörkölt, tarhonya, rétes, kalács) köré. Több városban is rendeznek bor- és sörfesztivált, több községben pedig szüreti mulatságot. A zenei fesztiválok palettáján egyaránt megtalálható az egyház-, a katona-, a nép-, és a rockzene, de a megyei programok között helyet kap a blues, a jazz és a musical is.
A már említett folyóvizek és tavak remek lehetőséget biztosítanak a fürdőzés és a vízi sportok kedvelőinek. Az alföldi táj jellegéből adódóan sok falusi szálláshelyet és vendéglátót kereshetnek fel az érdeklődők, melyek - a tanyasi világ, valamint a nagyobb távolságok miatt - igazi kikapcsolódást nyújtanak az arra vágyóknak.

Forrás: www.wikipedia.hu

Település leírások a megyéből:

Algyő, Ambrózfalva, Apátfalva, Árpádhalom, Ásotthalom, Baks, Balástya, Bordány, Csanádalberti, Csanádpalota, Csanytelek, Csengele, Csongrád, Derekegyház, Deszk, Dóc, Domaszék, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Ferencszállás, Földeák, Forráskút, Hódmezővásárhely, Királyhegyes, Kistelek, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Kübekháza, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Mártély, Mindszent, Mórahalom, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Nagytőke, Óföldeák, Ópusztaszer (2), Öttömös, Pitvaros, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Szegvár, Székkutas, Szentes, Tiszasziget, Tömörkény, Újszentiván, Üllés, Zákányszék, Zsombó


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden