Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Bakony Sonne Vendégház
Falusi szállás
Döbrönte, Veszprém megye
Döbrönte a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A takaros ...

Czanadomb Vendégház
Falusi szállás
Cserkút, Baranya megye
Vendégházunk, ahová most foglalni készül, Pécs közelében a Nyugat-Mecsekben ...

Pék-ház
Kisoroszi, Pest megye
A Dunakanyar egyik legrégebbi épülete, ahol a helység legutolsó péksége ...

Tóth Tanya
Falusi szállás
Szentkirály, Bács-Kiskun megye
Ha igazán nyugodt pihenésre, kikapcsolódásra vágyik, látogasson el ...

Mózes Vendégház
Falusi szállás
Ópusztaszer, Csongrád megye
A falu központjában, zöldövezetben 3+1 kényelmesen rádióval, TV-vel ...


Perkupa
Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Először 1340-ben említik, Precopa alakban. Birtokosai kezdetben a Színi és a Szalonnai családok voltak. 1526-tól a Bebekek tulajdonába került. 1562-ben a törökök felégették. A 16. századtól lakói döntően reformátusok. 1686 után a szádvári uradalom részeként az Esterházyak szerezték meg. 1896-ban vasútállomást kapott. 1919-ben Perkupa és Szalonna községek között húzódott a cseh csapatok demarkációs vonala.

A falutól északra mélyművelésű anhidritbányát üzemeltettek. A terméket a helyszínen őrölték, majd talajjavításra használták. A gazdaságtalan bányát és vele az őrlőüzemet bezárták; az üzemcsarnokokban sokáig díszkőmegmunkáló üzemelt. Az egykori bánya területén 2009. október 29-én nyitott meg Magyarország első klímagyára.

A településen 2008-ban a „Wifi-falu” pályázatból 8, mély szegénységben élő család jutott ingyenes otthoni internethez. A wifiszolgáltatást napi egy órára az idelátogató vendégek is ingyen igénybe vehetik.

Látnivalók
A kőfallal kerített református templomot 1797 és 1799 között emelték, miután a régi leégett. A keleti homlokzat fölött magasodó, hegyes sisakos tornyát 1838-ban építették hozzá. Szentélye egyenesen záródik. A 9 m * 21 m-es hajó három szakaszból áll; mindhármat csehsüvegboltozat fedi. A hajó két végén fakarzat áll. A szószék koronája faragott, festett. Római katolikus templomát 1865-ben építették Ybl Miklós tervei alapján. Legértékesebb tárgya egy 18. századi Madonna-szobor.

Perkupát valaha a száz kőműves falujának is nevezték. A faluról elnevezett perkupai stílusban dolgozó mesterek keze munkáját őrzik a Petőfi utca parasztházai. Szépen felújított, látogatható tájházában található a Galyasági Településszövetség irodája, és ez a legtöbb évben a Gömör-Tornai Fesztivál részeként rendezett falunap rendezvényeinek központja .


Forrás: WikipediaVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden