Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Tóth Tanya
Falusi szállás
Szentkirály, Bács-Kiskun megye
Ha igazán nyugodt pihenésre, kikapcsolódásra vágyik, látogasson el ...

TorbaLak Vendégház
Falusi szállás
Jászszentandrás, Jász-Nagykun-Szolnok megye
A TorbaLak igazából két épület!
Az egyik egy négy napraforgós ...

Mákfa Vendégház
Falusi szállás
Vasvár - Nagymákfa, Vas megye
Vendégházunk egy több, mint száz éves parasztház, amelyet igényesen ...

Zsuzsanna Vendégház
Bakonyjákó, Veszprém megye
Bakonyjákó Veszprém megyében, a Bakony lábainál, Pápa-Veszprémet ...

Naszálykapuja Vendégház
Kosd, Pest megye
A vendégház a Dunakanyarban található, Váctól 5 km-re. Zebegény, ...


Répáshuta
Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Répáshuta a fiatal települések közé tartozik, mindössze 200 éves a történelme. Területe a diósgyőri koronauradalom része volt. Az 1700-as években bevezetett tervszerű erdőgazdálkodás szerint a Bükk Répás nevezetű erdőrészét kezdték kitermelni. Üveghuta települt a közelébe, s a kezdetben 18 fős települést először 1790-ben nevezték Répáshutának.

A természetes szaporodás növelte csak a lélekszámot. A vasgyártás fejlődése rövid időre a fakitermelés következtében megemelte a lélekszámot, ami 34 családot jelentett, de rövidesen ismét szinte elnéptelenedett a település. 1828-ban csak 11 lakost számláltak. Az üveghuta már csak egyedül itt működött a Bükkben.

Schir József lendítette fel a modern, kristálystílusú üveggyártást. Az ehhez szükséges szakmunkásokat biztosította Répáshuta. A település népessége 1851-re elérte a 230 főt. A lakosság kisebb része a régi bükki huta településekről, nagyobb része a felvidékről települt be, így alakult ki a mai szlovák nyelvjárású faluközösség.

A gyertyán völgyi üveggyár 1897-ben csődbe jutott, ekkor szűnt meg véglegesen a 200 éves üveggyártás a Bükk-hegységben. Ezt követően az egykori bérelt földterületeket a XIX. sz. végén helyezték a más községekkel egyező jogi státuszba. A Gyertyán völgyből betelepült üvegmunkásokkal együtt az 1900-as évek elejére elérte a lakók száma az 555 főt.

Az 1999-es adatok szerint Répáshuta területe 1679 ha, lakosainak száma 598 fő.


Forrás: www.repashuta.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden