Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Filoména Vendégház
Falusi szállás
Hegykő, Győr-Moson-Sopron megye
A Vendégházban 2 db önálló apartman van, méretük és berendezésük ...

Andrea Villa
Hévíz, Zala megye
Családias Apartman Villánk a Balaton nyugati részén, a világ hírű ...

Pék-ház
Kisoroszi, Pest megye
A Dunakanyar egyik legrégebbi épülete, ahol a helység legutolsó péksége ...

Noll Tanya - Falusi turizmus, Erdei iskola
Falusi szállás
Felcsút, Fejér megye
Tanyánk, melyet nagyszüleink alapítottak 1920-ban, Budapesttől 40 km-re, ...

Tóth Tanya
Falusi szállás
Szentkirály, Bács-Kiskun megye
Ha igazán nyugodt pihenésre, kikapcsolódásra vágyik, látogasson el ...


Répáshuta
Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Répáshuta a fiatal települések közé tartozik, mindössze 200 éves a történelme. Területe a diósgyőri koronauradalom része volt. Az 1700-as években bevezetett tervszerű erdőgazdálkodás szerint a Bükk Répás nevezetű erdőrészét kezdték kitermelni. Üveghuta települt a közelébe, s a kezdetben 18 fős települést először 1790-ben nevezték Répáshutának.

A természetes szaporodás növelte csak a lélekszámot. A vasgyártás fejlődése rövid időre a fakitermelés következtében megemelte a lélekszámot, ami 34 családot jelentett, de rövidesen ismét szinte elnéptelenedett a település. 1828-ban csak 11 lakost számláltak. Az üveghuta már csak egyedül itt működött a Bükkben.

Schir József lendítette fel a modern, kristálystílusú üveggyártást. Az ehhez szükséges szakmunkásokat biztosította Répáshuta. A település népessége 1851-re elérte a 230 főt. A lakosság kisebb része a régi bükki huta településekről, nagyobb része a felvidékről települt be, így alakult ki a mai szlovák nyelvjárású faluközösség.

A gyertyán völgyi üveggyár 1897-ben csődbe jutott, ekkor szűnt meg véglegesen a 200 éves üveggyártás a Bükk-hegységben. Ezt követően az egykori bérelt földterületeket a XIX. sz. végén helyezték a más községekkel egyező jogi státuszba. A Gyertyán völgyből betelepült üvegmunkásokkal együtt az 1900-as évek elejére elérte a lakók száma az 555 főt.

Az 1999-es adatok szerint Répáshuta területe 1679 ha, lakosainak száma 598 fő.


Forrás: www.repashuta.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden