Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Filoména Vendégház
Falusi szállás
Hegykő, Győr-Moson-Sopron megye
A Vendégházban 2 db önálló apartman van, méretük és berendezésük ...

Akácvirág Vendégház és Apartman Szilvásvárad
Szilvásvárad, Heves megye
Az Akácvirág Vendégház a Bükk-hegységben található, a Lipicai lovak, ...

Borbolya Vendégház
Falusi szállás
Cserkút, Baranya megye
Több mint tíz éve foglalkozunk falusi turizmussal Cserkúton. Sokáig ...

Czanadomb Vendégház
Falusi szállás
Cserkút, Baranya megye
Vendégházunk, ahová most foglalni készül, Pécs közelében a Nyugat-Mecsekben ...

Pogányvár Vendégház
Falusi szállás
Kozárd, Nógrád megye
Hollókő vonzáskörzetében, a Kelet-Cserhát egyik szép kis völgyében ...


Répáshuta
Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Répáshuta a fiatal települések közé tartozik, mindössze 200 éves a történelme. Területe a diósgyőri koronauradalom része volt. Az 1700-as években bevezetett tervszerű erdőgazdálkodás szerint a Bükk Répás nevezetű erdőrészét kezdték kitermelni. Üveghuta települt a közelébe, s a kezdetben 18 fős települést először 1790-ben nevezték Répáshutának.

A természetes szaporodás növelte csak a lélekszámot. A vasgyártás fejlődése rövid időre a fakitermelés következtében megemelte a lélekszámot, ami 34 családot jelentett, de rövidesen ismét szinte elnéptelenedett a település. 1828-ban csak 11 lakost számláltak. Az üveghuta már csak egyedül itt működött a Bükkben.

Schir József lendítette fel a modern, kristálystílusú üveggyártást. Az ehhez szükséges szakmunkásokat biztosította Répáshuta. A település népessége 1851-re elérte a 230 főt. A lakosság kisebb része a régi bükki huta településekről, nagyobb része a felvidékről települt be, így alakult ki a mai szlovák nyelvjárású faluközösség.

A gyertyán völgyi üveggyár 1897-ben csődbe jutott, ekkor szűnt meg véglegesen a 200 éves üveggyártás a Bükk-hegységben. Ezt követően az egykori bérelt földterületeket a XIX. sz. végén helyezték a más községekkel egyező jogi státuszba. A Gyertyán völgyből betelepült üvegmunkásokkal együtt az 1900-as évek elejére elérte a lakók száma az 555 főt.

Az 1999-es adatok szerint Répáshuta területe 1679 ha, lakosainak száma 598 fő.


Forrás: www.repashuta.huVissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden