Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Váradi Ház
Falusi szállás
Szarvas, Békés megye
A Váradi ház környezete és belső kialakítása a pihenést, kikapcsolódást ...


Szabadkígyós
Békés megye

Szabadkígyós község a Tiszántúl délkeleti részén, Békéscsabától 11 kilométerre, délre található. A településtől délre terül el a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet, benne a "Nagyerdő", a "Kígyósi legelő" és a "Nagygyöp" elnevezésű mozaikos szerkezetű, az Ős-Maros feltöltött folyóágaitól szabdalt szikes löszpuszta, amely ma már ritka pusztai növény- és állatfajok élőhelye. Különleges tájképi hatásuk mellett a ritka sztyeppnövények menedékei a változatos méretű-leginkább rézkorinak tartott-kurgánok, az úgynevezett kunhalmok. A pusztától délre tanyamúzeum várja a kirándulókat, amely közigazgatásilag Gyulához tartozik.

A település már a honfoglaláskor is lakott volt. Az első írásos adat azonban csak 1398-ból származik. Ebben az időben a község (egészen 1566-ig) a Kégyós nevet viselte, míg az itt élők elsősorban kendertermeléssel foglalkoztak.

Amikor a törökök elfoglalták a környékbeli várakat, a lakosok mindannyiszor elmenekültek, a település majdnem teljesen elnéptelenedett. Az új földesúr, Harruckern báró magyar, szlovák és német telepesekkel népesítette be a hajdani Ókígyóst és környékét. A XVIII. század végén a Harruckern család fiúágon bekövetkezett kihalása után a Wenckheimek házasodtak be a dinasztiába, örökölve ezzel a gyulai és békési rátát, amelyhez a kígyósi puszta és Doboz falu is tartozott. Szabadkígyós jelentős nevezetessége a Wenckheim kastély és park, melynek építését gróf Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina kezdték el. A kastély Ybl Miklós tervei alapján 1875-től 1879-ig épült német neoreneszánsz stílusban.

Az I. világháború után az uradalom hanyatlásnak indult. 1924 után csak Wenckheim József maradt a kastélyban két fiával, de 1944-ben ők is elhagyták a birtokot, külföldre menekültek a háború elől. 1945 tavaszán a Wenckheim kastélyt Szobek András Békés megyei főispán utasítására áttelepítették a Békéscsabai Felsőmezőgazdasági Iskolát, ami körül tangazdaság és gépállomás létesült.

Ma Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Intézet, amelyben iskolatörténeti és Wenckheim családtörténeti múzeum látható. Igen fontos kulturális érték. Szabadkígyós, vagyis Ókígyós major közigazgatásilag Újkígyóshoz tartozott. 1950. január 1-je jelentős dátum a közég történelmében. Ekkor vette fel a hajdani Ókígyós a Szabadkígyós nevet.


Forrás: www.szabadkigyos.huRétlaki Vendégház
Falusi szállás
Szabadkígyós, Békés megye

Rétlaki Vendégház
Max. férőhely: 6 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden