Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Váradi Ház
Falusi szállás
Szarvas, Békés megye
A Váradi ház környezete és belső kialakítása a pihenést, kikapcsolódást ...


Békés megye leírása

Békés megye az ország dél-keleti részén, a Körös és a régi Maros folyók hordalékán fekszik. Dél-keleti határa a mintegy 140 km hosszú magyar-román határszakasz, északon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok, nyugaton Csongrád megyével határos.
A megye minden pontja könnyen megközelíthető közúton (M5-ös autópálya), vagy vasúton, de nemzetközi repülőtérrel is büszkélkedhet.
Békés megye teljes területe az Alföld tengersík vidékén helyezkedik el. A békési térség Magyarország egyik legmélyebben fekvő, legegyenletesebb domborzatú területe, amelyet a festői szépségű Körösök szelnek keresztbe. Természetes vizei a Körösök, a Berettyó és a folyókat övező holtágak, melyek vízminősége tiszta, halállományuk gazdag. Békésben található a közel 29 ezer hektáros Körös-Maros Nemzeti Park, amely országos jelentőségű védett terület, de számos további helyi jelentőségű védett területtel, értékkel és gazdag vadállománnyal is rendelkezik.

Történelem

A honfoglalás után a Körösök alföldi tájegysége mellett a Gyula törzs telepedett le, és nomád állattenyésztéssel foglalkozott. A Szent István király uralkodásakor kialakuló feudális államszerkezet megszilárdulása itt néhány évtizedes késéssel ment végbe.
A XIII. századra viszonylag sűrű, több száz faluból álló településszerkezete volt Békésnek, ám az addigi, mintegy két évszázados fejlődést csaknem a földdel tette egyenlővé 1241-ben a tatárjárás, melynek nyomán egész térségek néptelenedtek el. A török hódoltság, ha lehet, még ennél is nagyobb pusztítással járt. A Rákóczi szabadságharc után megindult a spontán be- és visszatelepülés: magyarok, szlovákok, románok, szerbek érkeztek a területre. A nagyobb ütemű újranépesítés kezdeményezője Harruckern János György volt, aki katonai élelmezési biztosként szerzett érdemeiért és az udvarnak nyújtott kölcsönök fejében kapta meg Békés megye legnagyobb részét. Szervezett formában szlovákokat, németeket, magyarokat telepített le a megyében.
Békés megye mai területe az 1950-ben végrehajtott átszervezéssel alakult ki, amikor kijelölték új székhelyét, a térség vasúti csomópontjául, ipari és kereskedelmi központjául szolgáló Békéscsabát.

Idegenforgalom

Békés megye, a természet kincsestára. Érdemes felfedezni a megye szépségeit, értékeit, a Körösök völgyének háborítatlan vízivilágát, a falusi- és lovasturizmus kínálta lehetőségeket, de érdemes kipróbálni a termálfürdőket is. Békés megyében húsz kilométerenként sorakoznak a termálfürdők: Szarvason, Gyomaendrődön, Dévaványán, Füzesgyarmaton, valamint Gyulán, Békéscsabán, Gyopárosfürdőn és Tótkomlóson. A forró kőzetekből kiáramló hévizek szinte mindenütt megtalálhatók, a bennük oldott ásványi anyagok sok betegség gyógyítására alkalmasak. Olyan csodálatos kincse ez a természetnek, amit ki kell próbálni. Békés megye ezerarcú, rengeteg lehetőséget kínál a látogatóknak: Magyarország legtisztább folyóvizeiben, a Körösökben lehet úszni, horgászni, lovagolni, vadászni vagy túrázni a festői szépségű Körösök völgyében. Ez a térség az ország egyik leghíresebb horgászparadicsoma: megtalálható itt a ponty, busa, amur, süllő, csuka és a keszeg is. Emellett egyre kedveltebb a védett madárvilág megfigyelése. Európa legnagyobb túzokrezervátuma Észak-Békésben, Dévaványa mellett található.

A Körösök vidékének páratlan szépsége ámulatba ejti azt, aki egyszer már látta. Nem véletlen, hogy erre a helyre visszakívánkozik az ember, mert nem lehet betelni vele.

Forrás: Békés Megye Önkormányzata honlapja

Település leírások a megyéből:

Almáskamarás, Battonya, Békés, Békéscsaba, Békéssámson, Békésszentandrás, Bélmegyer, Biharugra, Bucsa, Csabacsűd, Csabaszabadi, Csanádapáca, Csárdaszállás, Csorvás, Dévaványa, Doboz, Dombegyház, Dombiratos, Ecsegfalva, Elek, Füzesgyarmat, Gádoros, Gerendás, Geszt, Gyomaendrőd, Gyula, Hunya, Kamut, Kardos, Kardoskút, Kaszaper, Kertészsziget, Kétegyháza, Kétsoprony, Kevermes, Kisdombegyház, Kondoros, Körösladány, Körösnagyharsány, Köröstarcsa, Körösújfalu, Kötegyán, Kunágota, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Méhkerék, Mezőberény, Mezőgyán, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Murony, Nagybánhegyes, Nagykamarás, Nagyszénás, Okány, Örménykút, Orosháza, Pusztaföldvár, Pusztaottlaka, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szabadkígyós (1), Szarvas (2), Szeghalom, Tarhos, Telekgerendás, Tótkomlós, Újkígyós, Újszalonta, Végegyháza, Vésztő, Zsadány


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden