Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Czanadomb Vendégház
Falusi szállás
Cserkút, Baranya megye
Vendégházunk, ahová most foglalni készül, Pécs közelében a Nyugat-Mecsekben ...

Borbolya Vendégház
Falusi szállás
Cserkút, Baranya megye
Több mint tíz éve foglalkozunk falusi turizmussal Cserkúton. Sokáig ...


Diósviszló
Baranya megye

Diósviszló Baranya megyében, a Villányi-hegység déli oldalán, Harkánytól északnyugatra, Szava és Márfa között fekvő település.
Az Ormánság keleti szélén elterülő település történelme visszanyúlik az őskorba. A spontán feltárások csiszolt kőkorszaki eszközei, a szőlőművelő keltáktól származó vas kard, a község belterületén feltárt két római sírhely igazolja, hogy a területen már ősidők óta éltek emberek.
A mai értelembe vett állandó település - az eddigi adatok alapján - a honfoglalással hozható összefüggésbe. A honfoglaló Botond törzséhez tartozó Kán (Kaán) nemzetségét tarthatjuk a Keleti-Ormánság, így a falu ősnemzetségének. Mai nevét Vyzlau családról kapta, akik a 14. században birtokolták a környező földeket.
Hiteles adatok igazolják, hogy a mai iskola, és a parókia területén az 1300-as évek elején vár állt. A feltehetően várszerűen megépített nemesi udvarház romjai az 1800-as évek elején még megtalálhatók voltak. A református templom építésénél fel is használták a vármaradvány köveit.
A 18. században a vármegye parancsára a környező kisebb falvakat összevonták, a lakosokat Diósviszló mai területére költöztették. A reformátusa egyház még abban az évben megszervezte a rendszeres, kötelező, tanrend szerinti oktatást. Az addigi kötetlen és követelmény nélküli nevelés-oktatást felváltotta az előírt tanmenet és tanterv szerinti, vizsgákkal záródó tanítást. A lakosság 1800-ban határozta el, hogy új, téglafalú, harangtornyos templomot épít. A vármaradványokból, közadakozásból, többségében saját munkával felépített, akkor a környék egyik legszebb templomát 1804-ben szentelték fel. A toronyba két harang kerül.

A község ma a vidék adta lehetőségeket igyekszik kihasználni. Előnyére válik a turisztikai központú Harkány közelsége, mely sok munkahelyet biztosít a falu lakosai számára. A fürdőváros közúton könnyen és gyorsan megközelíthető, ezért a Diósviszlón megpihenő turisták bármikor élvezhetik a gyógyfürdő kínálta kikapcsolódást. A Villányi-hegység nyúlványain hosszabb-rövidebb kirándulásokat tehetünk, utána pedig élvezhetjük a falusi szálláshelyek békés csendjét.


Forrás: ww.wikipedia.hu, www.diosviszlo.huCsicseri és Kiscsicseri Vendégházak
Falusi szállás
Diósviszló, Baranya megye

Csicseri és Kiscsicseri Vendégházak
Max. férőhely: 15 fő
Ár: 3000 Ft/főtől

Nefelejcs Vendégház
Falusi szállás
Diósviszló, Baranya megye

Nefelejcs Vendégház
Max. férőhely: 10 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Mindenwww.gordisaiszovetkezet.hu/