Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Borbolya Vendégház
Falusi szállás
Cserkút, Baranya megye
Több mint tíz éve foglalkozunk falusi turizmussal Cserkúton. Sokáig ...

Czanadomb Vendégház
Falusi szállás
Cserkút, Baranya megye
Vendégházunk, ahová most foglalni készül, Pécs közelében a Nyugat-Mecsekben ...


Diósviszló
Baranya megye

Diósviszló Baranya megyében, a Villányi-hegység déli oldalán, Harkánytól északnyugatra, Szava és Márfa között fekvő település.
Az Ormánság keleti szélén elterülő település történelme visszanyúlik az őskorba. A spontán feltárások csiszolt kőkorszaki eszközei, a szőlőművelő keltáktól származó vas kard, a község belterületén feltárt két római sírhely igazolja, hogy a területen már ősidők óta éltek emberek.
A mai értelembe vett állandó település - az eddigi adatok alapján - a honfoglalással hozható összefüggésbe. A honfoglaló Botond törzséhez tartozó Kán (Kaán) nemzetségét tarthatjuk a Keleti-Ormánság, így a falu ősnemzetségének. Mai nevét Vyzlau családról kapta, akik a 14. században birtokolták a környező földeket.
Hiteles adatok igazolják, hogy a mai iskola, és a parókia területén az 1300-as évek elején vár állt. A feltehetően várszerűen megépített nemesi udvarház romjai az 1800-as évek elején még megtalálhatók voltak. A református templom építésénél fel is használták a vármaradvány köveit.
A 18. században a vármegye parancsára a környező kisebb falvakat összevonták, a lakosokat Diósviszló mai területére költöztették. A reformátusa egyház még abban az évben megszervezte a rendszeres, kötelező, tanrend szerinti oktatást. Az addigi kötetlen és követelmény nélküli nevelés-oktatást felváltotta az előírt tanmenet és tanterv szerinti, vizsgákkal záródó tanítást. A lakosság 1800-ban határozta el, hogy új, téglafalú, harangtornyos templomot épít. A vármaradványokból, közadakozásból, többségében saját munkával felépített, akkor a környék egyik legszebb templomát 1804-ben szentelték fel. A toronyba két harang kerül.

A község ma a vidék adta lehetőségeket igyekszik kihasználni. Előnyére válik a turisztikai központú Harkány közelsége, mely sok munkahelyet biztosít a falu lakosai számára. A fürdőváros közúton könnyen és gyorsan megközelíthető, ezért a Diósviszlón megpihenő turisták bármikor élvezhetik a gyógyfürdő kínálta kikapcsolódást. A Villányi-hegység nyúlványain hosszabb-rövidebb kirándulásokat tehetünk, utána pedig élvezhetjük a falusi szálláshelyek békés csendjét.


Forrás: ww.wikipedia.hu, www.diosviszlo.huCsicseri és Kiscsicseri Vendégházak
Falusi szállás
Diósviszló, Baranya megye

Csicseri és Kiscsicseri Vendégházak
Max. férőhely: 15 fő
Ár: 3000 Ft/főtől

Nefelejcs Vendégház
Falusi szállás
Diósviszló, Baranya megye

Nefelejcs Vendégház
Max. férőhely: 10 fő
Ár: 2500 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Mindenwww.gordisaiszovetkezet.hu/