Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Tóth Tanya
Falusi szállás
Szentkirály, Bács-Kiskun megye
Ha igazán nyugodt pihenésre, kikapcsolódásra vágyik, látogasson el ...


Szentkirály
Bács-Kiskun megye

Szentkirály Bács-Kiskun megye északi határán, a Kiskunsági Homokhátság peremén fekszik, nyugaton Kecskeméttel határos. A település Kecskemét és Tiszakécske felől közelíthető meg közúton, illetve egy összekötő úton, Lakitelek irányából.
Szentkirály több ezer éves gyökerekkel rendelkezik: régészeti leletek maradtak ránk a rézkortól, írásos emlékek 1354-től, s az Árpád-kori templom romjai még a XIX. században is álltak.
A török időkben már jelentős településnek számított, erről tanúskodnak a szultáni Khász birtok összeíró levelei. A későbbi felszabadító hadjáratok során azonban teljesen feldúlták és elnéptelenedett. Ez idő tájt, a XVIII. században vált Kecskemét pusztájává, melyet később a város polgári bérlők tulajdonába adott. Így alakult ki Szentkirályon a nagy kiterjedésű tanyahálózat, mely még ma is jelentős a település életében.
A kecskeméti bérlők közül egyre többen települtek ki a pusztára, ahol kis és középbirtokosként főként állattenyésztéssel és szőlőtermesztéssel foglalkoztak. A lakosság növekedése megkövetelte a helyben oktatást, mely az 1850-es években indult meg. A település fejlődését jól mutatja, hogy 1901-ben a katolikus, majd 1902-ben a református hívek is templomot építettek. Ebben az időben a puszta lakossága mintegy kétszerese volt a mainak. Szentkirály-puszta 1952. január 1-én vált közigazgatásilag is önállóvá Lászlófalva néven. A község eredeti, ősi nevét 1987. augusztus 20-án tudta visszaszerezni a helyi vezetés és a lakosság kezdeményezésére.
Napjainkban a község kulturális élete, méretéhez és adottságaihoz mérten igen aktívnak mondható: nagy hagyományokkal rendelkezik a puszta kulturális életében a „Vágó János” Gazdakör. A község fiataljait összefogja és már több generáción át neveli hagyományőrzésre, mozgáskultúrára a Szentkirályi Ifjúsági Tánccsoport, valamint alkalmi népdal- és színjátszó kör is működik Szentkirályon. A katolikus templom nagyorgonáján rendszeresen koncerteznek neves előadóművészek, sport tekintetében pedig leginkább a teremlabdarúgás, a karate és a motocross ágak jelentősek.
A község életében jelenleg is meghatározó a mezőgazdaság, melynek arculatát az alapvetően homokos jellegű talaj és a kevés csapadék szabja meg. A termelőszövetkezet felbomlása után kialakult kisgazdaságokban a gabonafélék mellett elsősorban a szántóföldi, öntözéses zöldségtermesztés: paradicsom, sütőtök, burgonya és dinnye termesztése jellemző. Közülük kiváló ízének és termelési volumenének köszönhetően a térségben méltán ismert és elismert a “szentkirályi dinnye”.
A hagyományőrzés jegyében minden évben, az augusztus 20. utáni vasárnapon falunap keretében ünnepel a község, évente más - más aktualitást állítva előtérbe. A nap eseményei: Szent István napi búcsú, kulturális bemutatócsoportok műsora, sportrendezvények, kirakodóvásár, utcabál, illetve helytörténeti-, numizmatikai- és terménykiállítás révén a rendezvény lassan egész hetes programmá bővül.
A falu fő vonzerejét a megőrzött pusztai életmód, a paraszti kultúra, valamint a természeti értékekben gazdag környék adja. A pihenő- és vendégháznak átalakított tanyák hamisíthatatlan vidéki vendégszeretettel várják a tanyasi turizmus kedvelőit.


Forrás: www.szentkiraly.huTóth Tanya
Falusi szállás
Szentkirály, Bács-Kiskun megye

Tóth Tanya
Max. férőhely: 37 fő
Ár: 3000 Ft/főtől


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Minden